Valkealan biolämpölaitos sai nimekseen Harjunkaari

Harjunkaari lämmittää Valkealan uuden kaukolämpöalueen kiinteistöjä puhtaalla ja kotimaisella energialla.

Kirkkaan keltaiseen työmaatakkiin ja valkoiseen kypärään pukeutunut mies seisoo hakesiilon edustalla. Taustalla näkyy kaareva halli, edessä puuhaketta. Mies katsoo suoraan kameraan ja seisoo punakaiteisella ritiläkäytävällä.

KSS Lämmön uusimman lämpölaitoksen Harjunkaari-nimi valittiin nimikilpailussa kerättyjen ehdotusten pohjalta. Nimiehdotuksia oli mahdollista jättää biolämpölaitoksen helmikuisessa yleisölle avoimessa avajaistapahtumassa, jossa vieraili lähes 200 kaukolämmöstä kiinnostunutta.

Valkealan lämpökeskuksen nimikilpailu oli tiukka ja monista hyvistä ehdotuksista voittajaksi valittiin lopulta yhdistelmä kahdesta erinomaisesta vaihtoehdosta.

"Harjunkaari yhdistää lämpölaitoksen viereiseen Harjunmäen alueeseen ja kaari-sana kuvastaa puolestaan hienosti kiertotalouden periaatteita. Nimi osuu hyvin yhteen myös biolämpölaitoksen kaaren muotoinen hakesiilon kanssa", toteaa KSS Lämmön toimitusjohtaja Mikko Lampinen tyytyväisenä.

Kaaren muotoinen ja sinisävyinen rakennus, jossa isot liki kattoon asti avautuvat ovet. Talvisen maiseman taustalla näkyy kirkkaan sininen taivas.

Kyyjärvellä Tulostekniikka Oy:n valmistama lämpölaitos tuotiin Kouvolan Valkealaan valmiina konttimoduulina marraskuussa 2023. Tämän jälkeen se liitettiin alueelle samana vuonna valmistuneeseen kaukolämpöverkkoon.

"Valkealan biolämpölaitos kykenee tuottamaan vuodessa energiaa 8 900 MWh, mikä vastaa noin 600 omakotitalon tyypillistä vuosittaista lämmöntarvetta", kertoo Lampinen.

Biolämpölaitoksella kaukolämpöverkkoon siirrettävä vesi lämmitetään lämpökattilassa metsähakkeen ja pellettien voimin noin 100 °C:seen. Automatiikka hoitaa polttoaineen siirron viereisestä polttoainesiilosta biolämpölaitoksen puolelle. Teholtaan kaukolämpövettä lämmittävä biokattila on 3 MW.

Laitokselta kuuma kaukolämpövesi johdetaan suljetussa lämpöverkossa maan alla asiakkaiden lämmönsiirtimiin ja takaisin. Lämmönsiirtimissä kaukolämpövesi lämmittää kiinteistön lämmitysverkossa kiertävän veden sekä lämpimän käyttöveden. Laitokselle palaava vesi on työnsä tehtyään jäähtynyt noin 45-50 °C:seen.

Valkealan biolämpölaitoksella polttoaineena käytettävät hake ja pelletti ovat puunjalostusteollisuuden sivutuotteena syntyvää 100 %:sti uusiutuvaa energiaa.

Iso lainausmerkki

Haketta ja pellettiä hankitaan Valkealaan kotimaisilta PEFC-metsäsertifioiduilta yrityksiltä.

Mikko Lampinen

"PEFC-sertifiointi edellyttää, että puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Hyödyntämällä paikallisia hankintakanavia pystymme myös osaltamme tukemaan alueellista energiataloutta", Lampinen toteaa.

Lämmön toimitusvarmuuden takaamiseksi varsinaisen lämpölaitoksen vieressä on maakaasulla tai öljyllä toimiva varalämpölaitos.

Uusi biolämpölaitos tuottaa lämpöä sekä alueen kotitalouksille että yrityksille. Valkealan jakelu- ja liitäntäjohdoista koostuvan verkon kokonaispituus on noin 4,6 kilometriä, josta jakelujohtojen osuus on hieman vajaat 3,5 kilometriä.

"Ensimmäisessä vaiheessa kaukolämpöön liittyi lukuisia alueen kotitalouksia ja yrityksiä. Lisää uusia kaukolämmittäjiä saadaan kevään edetessä. Liittyminen on edelleen mahdollista, mikäli kiinteistö sijaitsee rakennetun verkon läheisyydessä", Lampinen sanoo.

Kuvassa kaksi harmaata metallista rakennusta. Oikeanpuoleinen rakennus on biolämpölaitos, jonka edessä näkyy tumman harmaa piippu ja nosto-ovi. Vasemmanpuoleinen kaarihalli on polttoainesiilo.

Valkealan biolämpölaitos

  • Vuosienergia 8 900 MWh

  • Biokattilan teho 3 MW

  • Lämmönlähde metsähake ja pelletti

  • Biokattilan hyötysuhde yli 90 %

Kaukolämpö lämmitysmuotona

Ympäristöystävällisesti tuotettu kaukolämpö on erinomainen valinta niin kodin, yrityksen kuin taloyhtiön lämmitysmuodoksi.

Katso lisää

1.1.65