Armi Mankki ryhtyi aurinkoenergian tuottajaksi
On monella tapaa hyödyllistä, että oman kodin pistorasiasta saadaan itse tuotettua sähköä. KSS Energia toimitti Armi Mankin omakotitaloon 16 paneelin aurinkovoimalan.
Kuusankoskella asuva Armi Mankki asennutti omakotitalonsa katolle aurinkopaneelit pitkällisen harkinnan päätteeksi.
"Olin fundeerannut aurinkopaneeleja jo viiden vuoden ajan. Sähkön rajut hintavaihtelut olivat se viimeinen piikki, joka sai minut sitten liikkeelle."
Luotettavan toimijan kanssa oli lopulta helppo lähteä projektiin. Aika oli nyt otollinen, kun paneelien tehot ovat parantuneet ja hinnat laskeneet.
Armi Mankki, aurinkopaneeliasiakas
"Halusin katsoa vielä tämän kortin ja ryhtyä aurinkoenergian tuottajaksi", KSS Energian pitkäaikainen asiakas pohtii.
Omakotitalon aurinkovoimalaprojekti käynnistyi paikan päällä tehtävällä kartoituksella, jossa katsottiin yhdessä KSS Energian myyjän Timo Tähtisen kanssa aurinkovoimalan sopiva mitoitus kohteeseen.
Mankin kaksikerroksisen ja sähkölämmitteisen omakotitalon katolle mitoitettiin 16 aurinkopaneelia, mikä on hyvin tyypillinen paneelimäärä omakotitaloasujalle. Vuosittainen sähkönkulutus kohteessa on noin 14 500 kWh.
"Aurinkopaneelit tuottavat arviolta noin 6 000 kWh vuodessa. Yksinasujana kulutan sähköä säästeliäästi, joten aurinkovoimala mitoitettiin hieman yläkanttiin, jotta siinä on kasvuvaraa myös tuleville vuosille kiinteistön arvoa ja jälleenmyyntiä ajatellen."
Aurinkovoimala on oiva keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Lisäksi sillä voi säästää, jopa tienata euroja. Kun sähköä tuottaa itse, ostosähkön määrä vähenee. Ja sähkönsiirtomaksuahan itse tuotetusta aurinkoenergiasta ei tarvitse maksaa.
"Luonto tarjoaa näitä uusiutuvia energiavaroja, joten kyllähän ne täytyy käyttää hyväksi. Varsinkin, kun tämä talo oli niin otollisella paikalla", Mankki kuvaa etelän suuntaan avautuvaa rinnetaloaan.
Sähköilystä tuli uusi harrastus
KSS Energian aurinkopaneelipaketit sisältävät kartoituksen, laitteet sekä asennuksen. Kaiken tarvittavan aurinkoenergian hyödyntämiseen.
Asennuspäivä koostuu tiivistettynä kolmesta vaiheesta. Ensin paneelit asennetaan katolle, jonka jälkeen hoidetaan tarvittavat sähkötyöt. Lopuksi asennustiimi antaa vielä käyttöopastuksen laitteistoon.
"Tunnelmat asennuspäivänä olivat odottavat ja innostuneet. Kokonaisuudessaan tämä oli kyllä helppo valinta. KSS Energia toimitti minulle aurinkopaneelit avaimet käteen -pakettina", Mankki kuvaa tunnelmiaan.
Kokonaisuudessaan tämä oli kyllä helppo valinta.
Armi Mankki, aurinkopaneeliasiakas
Mankki kertoo saaneensa aurinkopaneelien myötä myös uuden harrastuksen: sähköilyn.
"Pääsen seuraamaan mihin suuntaan se sähkö oikein liikkuu, minulle vai KSS Energialle. Jos paneelit tuottavat ylimääräistä, voin myydä sen eteenpäin tai hyödyntää vaikka virtuaaliakkua."