Aurinkopaneelit vähensivät ostetun sähkön tarvetta 10 % – Teampac säästää vuodessa tuhansia euroja

Kannattaako yrityksen aurinkovoimalainvestointi? Oma aurinkovoimala on tuonut Teampac Oy:lle taloudellista etua ja intressiä, mutta yhtä lailla se tarjoaa mahdollisuuden kantaa yhteiskunnallista vastuuta uusiutuvan energian käyttäjänä.

Teampacin tuotantolaitoksen katolla uusiutuvaa energiaa tuottaa 312 paneelin aurinkovoimala.

Kansainvälisille markkinoille terveydenhuollon ja kosmetiikan tuotteita valmistava Teampac hankki KSS Energialta aurinkovoimalan keväällä 2023. Teampacin hankintapäällikkö Tero Paavola kertoo investoinnin olleen kannattava erityisesti kolmesta syystä: säästyneet eurot, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja yhteiskuntavastuu.

Teampacin tuotantolaitoksen katolla sijaitseva 312 paneelin aurinkovoimala yltää 130 kWp:n teholukemiin. Aurinkovoimalan koko mitoitettiin alkujaan Teampacin omaan kulutukseen.

Ajanjaksolla 12/2023–11/2024 Teampacin voimala tuotti aurinkoenergiaa 110 000 kWh, josta omaan käyttöön ohjautui yli 95 % (105 000 kWh). Ylijäämäenergia siirtyy verkkoon ja Teampac saa siitä tuottoa.

"Teampacin vuosittainen sähkönkulutus on 1 100 000 kWh, joten pystyimme omalla aurinkovoimalalla kattamaan noin 10 % vuotuisesta sähkönkulutuksestamme."

"Euromääräisesti tämä tarkoittaa haastatteluhetken sähkönhinnalla meille noin 9 000 euron säästöä", Paavola avaa lukuja.

Tero Paavola kertoo oman aurinkovoimalan on tuoneen yritykselle taloudellista etua ja intressiä, mutta Teampac haluaa kantaa myös yhteiskunnallista vastuuta uusiutuvan energian käyttäjänä.

Voimalan tuotto-odotukset osuivat nappiin

Teampac on tähdännyt viime vuodet toiminnan kasvuun ja onnistunut siinä. Tuotanto pyörii aiempaa isommalla volyymilla. Tämä näkyy myös sähkönkulutuksessa.

"Aurinkovoimalan käyttöönottovaiheessa voimalan arvioitiin kattavan noin 20 % vuosittaisesta sähkönkulutuksestamme, mutta tuotantomäärät ja sitä myöten sähkönkulutus on kasvanut siitä, kun lähdimme voimalaa suunnittelemaan."

"Itse aurinkovoimala on tuottanut kutakuinkin sen, mitä olimme alun perin ajatelleet", Paavola toteaa tyytyväisenä.

Teampacin aurinkovoimainvestoinnille laskettiin suunnitteluvaiheessa noin 10 vuoden takaisinmaksuaika. Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat muun muassa yrityksen sähkönkulutus, ostetun sähkön hinta ja aurinkovoimalasta saatava tuotto.

"Voimalan 10 vuoden takaisinmaksuaika näyttäisi laskelmien mukaan pitävän kutinsa", vahvistaa Paavola.

Hyvät kokemukset aurinkovoimalasta ovat saaneet Teampacin pohtimaan myös aurinkovoimalan laajennusta.

"Vastuullisuus on meille tärkeä arvo ja itse tuotettu uusiutuva energia tukee hyvin tätä ajatusta. Toki lisävoimalan kannattavuus on laskettava tarkasti. Kannattavinta on käyttää aurinkovoimalan tuottama energia itse", hankintapäällikkö painottaa.

Iso lainausmerkki

Järjestelmänä aurinkovoimala on käytännössä huoltovapaa ja siten yritykselle helppo valinta.

Tero Paavola, Teampac

Aurinkovoimala herättää positiivista huomiota

Teampac ei vielä vuonna 2025 ole vastuullisuusraportoinnin piirissä, mutta vaikutukset tuntuvat jo. EU-direktiivien (CSRD) mukaisen ja toimintansa kestävyysvaikutuksia todentavan ESG-vastuullisuusraportin tuottaa tilikauden 2025 päättyessä jo yli 50 000 eurooppalaista yritystä. Suomessa velvoitteen äärellä on tällöin reilut 1 200 yritystä.

Iso lainausmerkki

Se, että pystymme tarjoamaan hiilidioksidivapaata tuotantoa, on otettu asiakkaidemme keskuudessa innolla vastaan.

Tero Paavola, Teampac

"Toki tuotannon osuus toimitusketjun päästöistä on hyvin marginaalinen. Kiinnostus aiheeseen ja numeroihin on kuitenkin lisääntynyt muun muassa juuri raportoinnin vuoksi", sanoo Paavola.

"Aurinkovoimala on meillä esillä esimerkiksi yrityspresentaatioissa. Monella keskustelukumppanilla on henkilökohtaista mielenkiintoa uusiutuvaan energiaan ja olemme sitten käyneet Teampacin valintoja tarkemmin läpi. Se on tullut huomattua, että jokainen reagoi jollain tavalla aurinkoenergian hyödyntämiseen", Paavola lisää.

Vastuullisuuteen investoiminen on osa Teampacin strategiaa. Vuonna 2021 yritys siirtyi maalämpöön, mihin keväällä 2023 asennetut aurinkopaneelit olivat luontainen jatkumo. Vuonna 2023 Teampacille myönnettiin ympäristösertifikaatti (ISO 14001). Vuodesta 2024 lähtien Teampacin ostama sähkö on ollut hiilidioksidivapaata.

"Oma aurinkovoimala on tuonut meille taloudellista etua ja intressiä, mutta Teampac haluaa kantaa myös yhteiskunnallista vastuuta uusiutuvan energian käyttäjänä", Tero Paavola tiivistää aurinkovoimalainvestoinnin merkityksen.

Videolla ajatukset ja tunnelmat aurinkovoimalan asennuksen jälkeen kesällä 2023.

Aurinkosähköä teillekin?

Yritysten aurinkosähköratkaisut

Avainsanat:
Aurinkopaneelit
Vastuullisuus
Tuotanto
Energiaratkaisut
1.1.67