Kaukolämpö siivitti Valkealan monitoimitalolle edullisemman rahoituksen

Valkealan monitoimitalo sai vihreän rahoituksen arviointiryhmältä ennätyspisteet kestävän rakentamisen kategoriassa. Monitoimitalo lämpiää pääsääntöisesti kaukolämmöllä, jonka KSS Lämpö tuottaa uusiutuvalla energialla viereisellä Harjunkaaren biolämpölaitoksella.

Vaaleanruskean ja keltaisen värisen puulautapinnoitetun koulumaisen rakennuksen porrastasanteessa seisoo tummahiuksinen nainen. Nainen on nostanut toisen kätensä kaiteelle. Rakennuksen edustalla on on useampi suuri pylväs sekä vihreä verkkoportti. Talon takana näkyy mäntymetsää ja kirkkaan sininen kevyellä pilviharsolla.

Vuonna 2023 valmistuneessa ja Kouvolan Valkealassa sijaitsevassa monitoimitalossa käy koulutietään lähes 800 lasta. Samassa rakennuksessa toimivat lähikirjasto, päiväkoti, nuorisopalvelut, valmistuskeittiö ja Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskus. Lisäksi monitoimitalon tilat ovat aktiivisessa käytössä kuntalaisten harraste- ja toimintatiloina.

Kouvolan kaupungin toimitilajohtaja Katja Ahola kertoo kaupungin ohjanneen hankkeen ympäristötehokkuutta Rakennustiedon ympäristöluokituksella (RTS). Rakennuksen ympäristöluokitus nousi projektin edetessä minimitasoksi asetetusta kolmen tähden RTS-luokituksesta neljään tähteen. Neljän tähden RTS-luokitus vaatii jo erityistä panostamista kestävän kehityksen mukaiseen rakentamiseen ja kiinteistön ylläpitoon.

"Kaupunkina olemme sitoutuneet hakemaan kestäviä ratkaisuja ja olemaan esimerkiksi energiankäytön osalta aina edellisvuotta vihreämpiä. Valkealan monitoimitalon kohdalla kestävät valinnat noudattivat tätä linjaa ja toivat elinkaarimallilla YIT Suomi Oy:n kanssa toteutetulle kohteelle lopulta myös edullisemman rahoituksen", Katja Ahola kertoo.

Rakennuskustannuksiltaan 29 miljoonan euron monitoimitalo rahoitettiin Kuntarahoituksen vihreällä kiinteistöleasing -sopimuksella.

Iso lainausmerkki

Monitoimitalo sai arviointiryhmältä suitsutusta materiaalivalinnoista, energiatehokkuudesta, uusiutuvien energialähteiden käytöstä, palveluiden korkeasta käyttöasteesta sekä hulevesien esimerkillisestä käsittelystä.

Katja Ahola

"Tärkeä tekijä kokonaisuudessa on KSS Lämmön paikallisesti ja uusiutuvalla energialla tuottama kaukolämpö", Ahola kertoo.

Kaukolämmön lisäksi 10 000 m² kokoisen monitoimitalon energiapalettia on täydentämässä ilma-vesilämpöpumppu sekä aurinkosähköjärjestelmä. Kolmeen kerrokseen sijoittuvan monitoimitalon energialuokka on A.

Iso lainausmerkki

Monitoimitalon energiavalinnoilla saavutetut hiilijalanjälkisäästöt ovat noin 18 %.

Katja Ahola

"Energialla on iso rooli, kun pohditaan, millaisen jalanjäljen suuri ja pitkän elinkaaren kiinteistö jättää ympäristöön", painottaa Ahola.

"Hyvä oppi Valkealan monitoimitalon projektista oli, että tilaajan kannattaa hyödyntää tarjoajan osaaminen. Aina ei tarvitse määritellä sanatarkasti, miten ympäristötavoitteet saavutetaan. Hedelmällisempi tapa on asettaa tavoite ja antaa tarjoajan valita keinot, kuinka tavoitteeseen päästään", Ahola toteaa.

Ison rakennuksen kaukolämpölaitteisto. Laitteiston osat ovat kirkkaan punaisia, putket valkoisia ja harmaita. Kuvassa näkyy venttiilejä ja putkia, joiden taustalla ruskeahiuksinen nainen katsoo kameraan.

Uusi kaukolämpöverkko mahdollisti alueelle fossiilisista polttoaineista irtautumisen

Polkua kohti hiilineutraalisuutta ei Katja Aholan mukaan kuljeta yksin. Tarvitaan kumppaneita ja mahdollistajia. Valkealan monitoimitalon lämmityksen hiilineutraalisuutta vauhdittamassa oli KSS Lämpö, joka toi alueelle kaukolämpöverkon ja valitsi lämpölaitoksen lämmönlähteeksi uusiutuvan energian.

Valkealan alueelle rakentui vuoden 2023 aikana liki viiden kilometrin mittainen kaukolämpöverkko sekä uusi, Harjunkaareksi nimetty biolämpölaitos. Valkealan monitoimitalon lisäksi kaukolämpöön liittyivät lämmitystavan vaihdon myötä kaupungin kiinteistöistä muun muassa jäähalli, terveyskeskus sekä liikuntahalli. Kaupungin suurten kohteiden mukaantulo edesauttoi osaltaan kaukolämmön saamista Valkealaan.

Iso lainausmerkki

Olemme jo pitkään halunneet eroon öljystä ja muista fossiilista energialähteistä. Valkealan kaukolämpöverkon toteutuminen ja energiavalinnat ovat tukeneet merkittävästi tätä tavoitetta.

Katja Ahola

"Kaupungin näkökulmasta pystyimme sekä siirtämään omia kiinteistöjämme uusiutuvaan energiaan että helpottamaan alueen asukkaiden siirtymistä pois fossiilisesta energiasta. Valkealan monitoimitalon ja muiden kohteidemme kautta mahdollistimme osaltamme Valkealan kaukolämpöverkon toteutumisen", Ahola iloitsee.

Kaukolämmön osalta alueelliset ratkaisut ovat avainasemassa, sillä lämpö tuotetaan paikallisesti. KSS Lämmön Harjunkaaren biolämpölaitoksella lämpö tuotetaan 100 %:sti uusiutuvalla energialla: metsähakkeella ja pelletillä, joita hankitaan Valkealaan kotimaisilta PEFC-metsäserfioiduilta yrityksiltä. PEFC-sertifiointi edellyttää, että puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä.

Harjunkaari on osaltaan viitoittamassa tietä kohti hiilineutraalia suomalaista energiantuotantoa. Suomen kaukolämpötuotannossa uusiutuvien polttoaineiden käyttö on liki kaksinkertaistunut vuosien 2010–2023 välillä. Vuonna 2023 Suomen kaukolämmöstä 69 % tuotettiin ilmastoneutraalisti uusiutuvalla energialla, hukkalämmöllä ja sähkökattiloilla.

Energiatehokkuuteen panostaminen säästää euroja ja ympäristöä

Vuoden 2024 alkaessa Kouvolan kaupungilla oli kaukolämpösopimus 100 kohteeseen sisältäen sekä kiinteistöt että kaksi katulämmitysaluetta. Kohteiden arvioitu vuosikulutus on noin 50 000 MWh.

"Uudiskohteissa, kuten Valkealan monitoimitalossa energiatehokkuudesta huolehtii pitkälle viety rakennusautomaatio, jonka kautta säädellään muun muassa lämmitystä."

"Olemme onnistuneet omaa toimintaa parantamalla ja energiatehokkuusinvestoinneilla kääntämään myös usean vanhemman kiinteistön energiankulutuksen laskusuuntaan. Vuonna 2023 pystyimme vähentämään kaukolämmön kokonaiskulutusta 7,5 % edellisvuoteen verrattuna", Ahola kertoo.

Kouvolan kaupunki on varannut vuodelle 2024 energiatehokkuusinvestointeihin miljoona euroa, josta lämmitystapamuutosten osuus on 600 000 euroa. Olipa kyse sitten lämmitystavan valinnasta, energiatehokkuusinvestoinneista tai energiansäästöstä, Ahola korostaa hyvän vuoropuhelun merkitystä.

"On hedelmällistä peilata energiayhtiön ajatuksia niin Kouvolan nykyiseen rakennuskantaan kuin kaupungin 10-vuotisinvestointisuunnitelmaan."

Iso lainausmerkki

Valkealan kaukolämpöverkko on malliesimerkki hyvästä yhteistyöstä.

Katja Ahola

Valkealan monitoimitalo, Kouvola

  • Valmistunut vuonna 2023

  • Rakentamiskustannukset 29 miljoonaa euroa

  • RTS-luokitus 4 tähteä

  • Kaukolämpö (100 % uusiutuva), aurinkopaneelit, ilma-vesilämpöpumppu

  • Toteutuksessa hyödynnetty mm. kierrätysmateriaalia, puuta, vihreää betonia ja kierrätysterästä

Kaukolämpö on vakaa ja edullinen lämmitysmuoto

Ympäristöystävällisesti tuotettu kaukolämpö on erinomainen valinta niin kodin, yrityksen kuin taloyhtiön lämmitysmuodoksi.

KSS Lämpö tuottaa lämpöä ja lämmittää koteja sekä julkisia rakennuksia ympäri Kouvolan seutua. Liittymäasiakkaita meillä on reilusti yli 3 000.

Kaukolämpö lämmitysmuotona

Avainsanat:
Kaukolämpö
Energiaratkaisut
Vastuullisuus
1.1.56