Taloyhtiössä kaikki hyöytyvät aurinkoenergiasta

Jos taloyhtiö tuottaa sähköä, mihin sitä kannattaisi hyödyntää? Tämä kysymys pohditutti myös kouvolalaisen As Oy Puistokodin hallituksessa, kun aurinkopaneelihanketta lähdettiin viemään eteenpäin.

Mies ja nainen seisovat hymyilevinä punatiilisen kerrostalon edustalla alkutalven säässä. Molemmilla on päällään mustat toppatakit, maassa on pieni kerros lunta. Taustalla näkyvässä kerrostalossa on valkoiset parvekkeet. Pihassa on suuri vaahtera, joka näkyy kuvan toisella laidalla.

As Oy Puistokoti on kolmikerroksinen ja 18 huoneiston kerrostaloyhtiö aivan Kouvolan keskustan tuntumassa. Vuonna 1982 rakennetun sähkölämmitteisen kiinteistön katolle asennettiin keväällä 2023 oma aurinkovoimala.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kyöstilä kertoo ajatuksen aurinkopaneelien hankinnasta saaneen konkretiaa KSS Energian asiantuntijoiden laatimasta tarjouksesta, josta löytyi laskelmat aurinkopaneelien tuotto-odotuksista ja tuoton hyödyntämisestä kyseisessä kohteessa.

"Aurinkovoimalan koko mitoitettiin siten, että pystymme itse hyödyntämään tuoton talon kiinteistösähkössä", sanoo Jukka Kyöstilä.

Iso lainausmerkki

Valtaosa aurinkopaneeleista saadusta tuotosta menee veden lämmittämiseen. Vaikka tarkoitus ei ole ollut lähteä sähkökauppiaiksi, voimme myydä ylituotannon ja saada siitä tuottoa.

Jukka Kyöstilä

Taloyhtiön isännöitsijä Paula Ahlroth Kouvolan Isännöintikolmio Oy:sta sanoo, että myös energiayhteisön perustamista harkittiin. Energiayhteisöllä tarkoitetaan yhteisöä, jossa jäsenet tuottavat yhteisillä laitteilla sähköä ja jakavat tuotetun sähkön asuntojen keskenään.

"Tässä kohteessa investointi päädyttiin kohdistamaan taloyhtiön yhteisen sähkönkulutuksen kattamiseen, joka tietysti sähkölämmitteisessä kiinteistössä on verrattaen suurta. Näin myös investoinnin suuruus pysyi maltillisempana", Ahlroth toteaa.

Vähemmän ostettua sähköä

Taloyhtiön katolle asennettiin kesän kynnyksellä 22 kappaletta 9,35 kWp:n aurinkopaneelia. Arvioitu vuosittainen tuotto-odotus on noin 8 000 kWh. Aurinkosähkön tuotantojakaumasta yli 90 % saadaan eteläisessä Suomessa maalis-lokakuun välisenä aikana, joten Puistokodin aurinkovoimala pääsi heti tositoimiin.

Iso lainausmerkki

Ostetun sähkön tarve tippui noin 3 000 kWh, eli kolmanneksen edellisvuoden luvuista.

Paula Ahlroth

"Taloyhtiö osti kesäkuussa 700 kWh vähemmän sähköä vuodentakaiseen verrattuna. Touko-syyskuun välisenä ajanjaksolla ostetun sähkön tarve tippui noin 3 000 kWh, eli kolmanneksen edellisvuoden luvuista. Vuodet eivät tietystikään ole täysin vertailukelpoisia, sillä kulutusmääriin vaikuttavat niin lämpötilat kuin asukkaatkin", kertoo Paula Ahlroth.

"Kun saamme koko vuoden luvut vertailtavaksi, olemme kokonaisuuden kannalta viisaampia erityisesti toteutuneiden euromääräisten säästöjen osalta", isännöitsijä lisää.

Kun taloyhtiö tuottaa energiaa itse, se tarkoittaa vähemmän sähköverkosta ostettua sähköä ja sitä kautta tulevaa kustannussäästöä. Itse tuotetusta aurinkoenergiasta ei tarvitse maksaa sähkönsiirtoa tai sähköveroa.

Iso lainausmerkki

Taloudellisen puolen lisäksi aurinkopaneeli-investointi oli osa riskienhallintaa.

Jukka Kyöstilä

"Taloyhtiössä on ennen markkinahintojen nousua tehty pitkä ja edullinen sähkösopimus, mutta sellaista hintatasoa ei välttämättä ole tarjolla enää jatkossa. Tuottamalla itse energiaa, taloyhtiö voi pienentää ostetun sähkön tarvetta", Kyöstilä sanoo.

Osa taloyhtiön vastuullisuuspolkua

Aurinkopaneelit ovat jatkumoa kiinteistön elinkaarihallinnalle ja kehitystyölle. Vastuullisuus konkretisoituu niin energiavalinnoissa kuin kiinteistön hyvänä huolenpitona.

"Meillä on ollut jo toistakymmentä vuotta ajatus, että kiinteistö pidetään hyvässä kunnossa tarvittavien remonttien kautta. Lämminvesivaraajat uusimme vuonna 2020 ja nyt investoimme aurinkopaneeleihin. Muutaman vuoden sisään on tulossa ikkunaremontti", Kyöstilä luettelee.

KSS Energia toteutti taloyhtiölle aurinkopaneeliprojektin avaimet käteen -toimituksena.

"Hallitus asetti KSS Energialle tiukan aikataulun, sillä meillä oli kova halu saada investointia jo takaisin kesän 2023 aikana. KSS Energia pystyi vastaamaan tähän haasteeseen hienosti ja aurinkovoima saatiin käyttöön luvatulla aikataululla", Kyöstilä sanoo.

Aurinkovoimala lukuina

  • 22 kpl aurinkopaneelia

  • 9,35 kWp teho

  • 8 000 kWh vuosittainen tuotto-odotus

Aurinkopaneelit teidänkin taloyhtiöön?

Katso lisää

Avainsanat:
Aurinkopaneelit
1.1.65