Ajankohtaista

KSS Energian osavuosikatsaus 1.1.-31.8.2017

04. lokakuuta 2017


Sähkön myynti kasvoi 5,5 prosenttia

Sähköenergiaa myytiin tammi-elokuussa 906 miljoonaa kilowattituntia (GWh, gigawattituntia). Viime vuoden vastaava myynti oli 859 GWh, joten kasvua oli 5,5 prosenttia.

Kaukolämmön myynnissä oli myös lievää kasvua sen noustessa 302 (294) GWh:iin. Maakaasun myynti 126 GWh jäi edellisvuoden tasolle.

Energiaverkkojen urakointi ja palvelutuotanto kasvoivat noin 4 prosenttia edellisvuodesta. Energiakonsernin ulkopuolelle tuotettiin palveluja 38 (28) prosenttia liikevaihdosta.

Uusiutuvilla energialähteillä 80 prosenttia sähkön ja 69 prosenttia lämmön tuotannosta

Omilla voimalaitoksilla ja tuotanto-osuuksilla tuotettiin sähköä 202 GWh ja lämpöä 288 GWh. Sähkön hankinnasta 22 prosenttia ja lämmön hankinnasta 95 prosenttia katettiin omalla tuotannolla.

Omasta sähkön tuotannosta 80 prosenttia saatiin uusiutuvista energialähteistä, joita olivat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia ja puuperäiset polttoaineet. Lämmön tuotannossa vastaava uusiutuvien määrä oli 69 prosenttia.

KSS Energian toimitalon katolle, Tekniselle keskukselle, rakennettiin 75 kilowatin aurinkoenergia¬järjestelmä. Se otettiin tuotantokäyttöön heinäkuun alussa. Vuoden 2016 kesällä valmistui Haminan Mäkelänkankaalle 720 kilowatin aurinkovoimala, josta KSS Energian osuus on noin kolmannes.

Sähkön käytössä lievää laskua

KSS Energian toimialueella Kouvolassa ja Iitissä käytettiin sähköä alkuvuonna 417 GWh, kun vuonna 2016 vastaava määrä oli 428 GWh. Tämä vuosi on ollut rakennusten lämmitys¬tarpeeltaan 3,6 prosenttia normaalivuotta lämpimämpi mutta kuitenkin hieman viime vuotta kylmempi.

Uudisrakentaminen Kouvolan seudulla oli edelleen kokonaisuutena vähäistä, vaikka kasvua viime vuodesta onkin. Uusia sähkö-, lämpö- ja kaasuliittymiä rakennettiin 72 (42). 

Kiira-myrskystä puolen miljoonan vahingot

Kiiran päivän myrsky runteli Kymenlaaksoa elokuun alkupäivinä. Puita kaatui paljon, peltikattoja irtosi ja aineelliset vahingot olivat suuret. Puut katkoivat sähköjohtoja ja kaatoivat sähköpylväitä. Myös joitakin muuntajia vaurioitui myrskyn seurauksena. Taloudelliset vahingot nousivat noin puoleen miljoonaan euroon.

Sähkönjakelun keskimääräinen keskeytysaika oli alkuvuonna 2,9 tuntia, josta pääosa oli Kiira-myrskyn seurausta. Kaukolämmön toimitusten keskeytysaika oli 0,3 tuntia.

Liikevaihto ja liikevoitto ennusteiden mukaisia

KSS Energia – konsernin liikevaihto tammikuun alusta elokuun loppuun oli 71,1 miljoonaa euroa. Kasvua oli 0,2 prosenttia. Liikevoitto oli edellisvuoden kaltainen alkuvuoden toteuman ollessa 6,0 miljoonaa euroa. Sähkön markkinahinta on edelleen alhaalla.

Investointeihin käytettiin alkuvuonna 6,9 miljoonaa euroa. Yksittäisistä investoinneista suurin oli Kymin Voiman biopolttoainevoimalaitoksen ja Kouvolan keskustan välisen kaukolämpöjohdon lunastaminen 15 vuoden vuokrakauden päätyttyä. Muutoin investoinnit kohdistuivat säävarmojen johtojen rakentamiseen ja energiaverkkojen peruskorjauksiin. Siikakosken vesivoimalaitoksen perusparannus etenee suunnitellusti.

Vuoden 2017 liikevaihdoksi ennustetaan 112 miljoonaa euroa. Lähes 11 miljoonan euron liikevoittoennuste on asetettujen tavoitteiden mukainen. Hyvän tuloksen edellytyksenä on, että voimalaitosten käytettävyys ja energiajakelun toimitusvarmuus pysyvät korkealla tasolla.

Lisätietoja toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen, 050 5915 200, (05) 8851 200,
www.kssenergia.fi

Takaisin listaukseen