Ajankohtaista

12. lokakuuta 2020

KSS Energian osavuosikatsaus 1.1. – 31.8.2020


Energian toimitusvarmuus erinomainen

Vuosi 2020 on ollut keskilämpötilaltaan 19,1 prosenttia normaalivuotta leudompi. Rakennusten lämmitys¬tarve on jäänyt 10,7 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Alkuvuosi oli poikkeuksellisen lämmin, sateinen ja tuulinen.

KSS Energian toimialueella käytettiin sähköä tammi-elokuun aikana 392 miljoonaa kilowattituntia (gigawattituntia, GWh), kun vuonna 2019 vastaava määrä oli 414 GWh. Uudisrakentaminen Kouvolan seudulla oli vähäistä. Uusia sähkö-, lämpö- ja kaasuliittymiä rakennettiin ainoastaan 58 (42). Koronapandemia on luonut taloudellista epävarmuutta ja kääntänyt talouden taantumaan, mikä on johtanut investointipäätösten lykkäämiseen tai investointien jäädyttämiseen.

Sähköenergiaa myytiin alkuvuonna 993 (978) GWh. Asiakasmäärä on kasvanut runsaan viisi prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. Kaukolämpöä myytiin 272 (290) GWh ja maakaasua 102 (117) GWh.

Sähkönjakelun keskimääräinen keskeytysaika oli alkuvuonna 13 minuuttia. Kaukolämmön toimitusten vastaava keskeytysaika oli 19 minuuttia. Toimitusvarmuus on pysynyt erinomaisena.

Urakointiliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 9,7 prosenttia edellisvuodesta.

Sähköautojen julkisia latauspisteitä on otettu käyttöön yhteensä 21, joissa voi samanaikaisesti ladata 41 ajoneuvoa.

Karhu Voima toi lisää asiakkuuksia

KSS Energia osti kymenlaaksolaisen Karhu Voiman osakkeet maaliskuun lopulla. Energiatoimialan myynti- ja palveluyhtiö on siitä lähtien jatkanut toimintaansa osana KSS Energia -konsernia.

Karhu Voimalla on yli 7 500 asiakasta. Sähkön myynti on kasvanut yli 200 GWh:iin. Yhtiön oman sähkökaupan lisäksi Kotkan Energian ja Haminan Energian asiakaspalvelu ja laskutus kuuluvat yhtiön palveluliiketoimintaan.

Kasvihuonekaasupäästöt vähentyneet tavoitteiden mukaisesti

Omilla tuotantolaitoksilla ja tuotanto-osuuksilla tuotettiin sähköä 173 (195) GWh ja lämpöä 257 (265) GWh.

Puuperäisten polttoaineiden saatavuus heikkeni alkuvuonna metsä¬teollisuuden työmarkkinakiistojen sekä polttoainetuotannon laiterikkojen vuoksi. Turpeen käyttö kasvoi ja samalla oman energiantuotannon hiilidioksidipäästöt kasvoivat 27 697 tonniin. Tästä huolimatta koko konsernin yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt laskivat lähes 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Päästöoikeustonnin markkinahinta on ylittänyt ajoittain 30 euron rajan.

Uusiutuvien energialähteiden osuus omasta sähköntuotannosta oli alkuvuonna 75 % ja kaukolämmön tuotannosta 69 %.

Taloudelliset tunnusluvut

KSS Energia – konsernin liikevaihto kasvoi tammi-elokuussa 8,8 prosenttia edellisvuodesta 93,1 miljoonaan euroon. Liikevoitto jäi 1,6 miljoonaa euroa heikommaksi kuin viime vuonna. Sateisesta ja tuulisesta alkuvuodesta johtuen sähkön markkinahinta on laskenut tämän vuoden aikana keskimäärin 43 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tilikauden 2020 liikevaihdoksi ennustetaan 158 miljoonaa euroa ja liikevoitoksi noin 8 miljoonaa euroa.

Investointeihin käytettiin alkuvuonna 12,4 (6,6) miljoonaa euroa. Etelä-Kouvolan kaukolämpöverkoston rakentaminen Myllykosken ja Inkeroisten välillä on edennyt suunnitelmien mukaan. Rakennus- ja purkupuuta polttoaineena käyttävä lämpökeskus valmistuu Kymenlaakson Jäte Oy:n Keltakankaan jätekeskukseen vuodenvaihteeseen mennessä.

Konsernin palveluksessa oli henkilöstä keskimäärin 250 henkilöä.

Lisätietoja toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen, puh. 050 5915 200

Takaisin listaukseen