Ajankohtaista

29. syyskuuta 2022

Asiantuntijamme vastaavat: Maakaasun hintatilanne ja suosituksemme maakaasuasiakkaillemme


Mihin maakaasua käytetään energiantuotannossa?

Maakaasua käytetään lämmön ja sähkön tuotannossa, teollisuuden eri prosesseissa ja liikenteessä.

Erilaisilla maakaasuasiakkailla – kotitalouksilla, liike- ja tuotantotiloilla sekä teollisuudella – on hyvin vaihtelevat käyttötarpeet. Jokaisella käyttökohteella on erilaiset mahdollisuudet esim. vaihtoehtoisiin lämmitysratkaisuihin tai energiansäästötoimenpiteisiin.

Myykö KSS Energia maakaasua?

KSS Energia -konserni on merkittävä maakaasun myyjä ja toimittaja kotitalouksille sekä yrityksille/yhteisöille. Kouvola on yksi niistä kaupungeista, joissa on paljon maakaasulämmitteisiä kohteita. Lukumääräisesti suurin osa maakaasun asiakkaista on omakotitalouksia, lisäksi maakaasuasiakkaita löytyy rivitalokodeista ja teollisista käyttökohteista.

Hankimme tytäryhtiömme KSS Lämmön myymän maakaasun suomalaisilta tukkumyyjiltä. Toimimme kansallisten ohjeiden mukaisesti.

Mistä KSS Lämpö hankkii myymänsä maakaasun?

Maakaasu tulee Suomeen joko Virosta (Baltic Connector), Venäjältä (toimitukset on päättyneet) tai nesteytettynä maakaasuna (LNG). Omaa kotimaista maakaasua meillä ei Suomessa ole. Maakaasun saatavuus on ollut vuosikymmeniä erittäin luotettavalla tasolla, sen hinnat ovat olleet hyvin kilpailukykyisiä ja kokonaisuutena maakaasu on osoittautunut erinomaiseksi energianlähteeksi. Hinnoittelussa on kuitenkin tapahtunut erittäin voimakkaita muutoksia kuluneen vuoden aikana.

Miten KSS Energian myymän maakaasun hinta muodostuu ja mitkä tekijät vaikuttavat maakaasun markkinahintaan?

Kaasun ostohinta on sidottu eurooppalaiseen TTF-hintaindeksiin. KSS Energian kaasutuotteiden hinta muodostuu kuukauden TTF-indeksin arvosta ja asiakasryhmäkohtaisesta kiinteästä toimitusmaksusta. Toimitusmaksuun sisältyy kantaverkkosiirto, velvoitevarastointimaksu sekä tukku- ja vähittäismyyjän katteet. TTF-indeksiä voi seurata osoitteessa https://www.powernext.com/futures-market-data valitsemalla välilehden TTF.

Kaasun hinta pysyi pitkään vakaalla tasolla. Keväästä 2021 lähtien hinta on kallistunut lähes 15-kertaiseksi lähtötilanteeseen verrattuna, jolloin keskimääräinen megawattituntihinta oli 17 €. Markkinahintoja ja TTF-hintaindeksiä ovat nostaneet koronan jälkeisen Keski-Euroopan erittäin suuri kaasun tarve ja samaan aikaan Venäjän kaasutoimitusten rajoitukset ja toimitusten päättäminen. Suurimpana selittävänä tekijänä on geopoliittisesti poikkeuksellinen tilanne, joka muuttui dramaattisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tästä on seurannut kaikkien energiatuotteiden saatavuuteen ja hinnoitteluun liittyvät maailmanlaajuiset haasteet.

KSS Lämpö hallinnoi ja toteuttaa maakaasun jakelua Kouvolassa ja jälleenmyy asiakkailleen markkinasta hankkimaansa kaasua. Maakaasulla on hinnoittelu, joka on avointa ja läpinäkyvää, ja hinnan muutokset perustuvat TTF-indeksiin. KSS Lämmön myyntikate, jolla toimintaa on mahdollista ylläpitää, on hyvin maltillinen. KSS Lämmön kate ei myöskään kasva markkinahinnan noustessa, eli yhtiön ansainta ei kasva, vaikka asiakkaan maksaman maakaasun hinta markkinan muutoksien vuoksi on kohonnut. Maakaasun myyntihinta seuraa aina markkinan (kysyntä ja tarjonta) kehitystä. Tällä hetkellä Suomeen toimitettava kaasu tulee käytännössä Virosta.

Mitä KSS Energia suosittelee maakaasuasiakkaidensa tekevän juuri nyt?

KSS Energian maakaasuasiakkaiden kannattaa nyt aktiivisesti ottaa kaasun kulutusta vähentävät keinot tai kaasulle vaihtoehtoiset energialähteet käyttöön. Suosittelemme seuraavia keinoja:

Seuraathan ensinnäkin valppaana kaasun hintakehitystä. Ajankohtaiset hintatiedot saat eurooppalaisesta energianhintaportaalista, välilehdeltä TTF: https://www.powernext.com/futures-market-data Hintakehityksestä pystyt päättelemään, kuinka tehokkaita ja laajamittaisia keinoja juuri sinun talouteesi tulee ottaa käyttöön.

Kaikissa kohteissa, riippumatta rakennustyypistä tai käyttötarkoituksesta, on tässä hetkessä tärkeä pyrkiä energiatehokkuuteen ja sitä kautta kustannussäästöihin. On oleellista tarkistaa laitteiden asiaankuuluva ja suunnitelmien mukainen toiminta ja säätää esimerkiksi pattereiden säädöt kohdalleen: ylilämmittämistä tulee välttää. Ikkunoiden kautta tuulettaminen tulee pitää vain nopeana toimenpiteenä. Sisälämpötilan asetusten säätäminen kohdalleen vaikuttaa sekin lämmitystarpeeseen.

Kustannusten säästämiseksi on varmasti tarvetta miettiä myös konkreettisia teknisiä ratkaisuja, joissa taloyhtiön isännöitsijä voi opastaa. Esimerkiksi omakotitaloissa on usein mahdollisuus käyttää apuna takkaa. Ainakin osasta maakaasukattiloita löytyy sähkövastukset, eli lämpöä voidaan tuottaa sähköllä. Sähkö on edullisempaa kuin kaasu. Osassa suuremmista kiinteistöistä asukas voi myös lämmittää maakaasun sijasta öljyllä, joka on myös poikkeuksellisen korkean maakaasun hinnan aikana perusteltu vaihtoehto.

Ilmalämpöpumppuun investoiminen on sekin viisas vaihtoehto tämänhetkisessä tilanteessa. KSS Energia myy Innovan laadukkaita ilmalämpöpumppuja, joista saat lisätietoa osoitteessa: https://kssenergia.fi/ilmalampopumput Investointina lämpöpumppu kerta- tai osarahoitteisena ostoksena on kilpailukykyinen verrattaessa kallistuvaan maakaasulaskuun.

Huoneistokohtaisesti voi myös käyttää esimerkiksi siirrettäviä sähköpattereita. Laadukkaan sähköpatterin ominaisuuksia ovat seuraavat: Patteri on tukeva, se pysyy hyvin pystyssä omilla jaloillaan eikä heilu. Patterissa on termostaattisäätö. Myös patterin energiatehokkuus olisi hyvä huomioida: teho alenee automaattisesti, kun haluttu lämpötila on saavutettu. Laadukkaassa lämpöpatterissa on myös ajastin, jolla voi säätää yöajaksi pienemmän lämpötilan sekä ylikuumenemissuoja. Lämpöpatterin käytössä on luonnollisesti noudatettava turvaetäisyyksiä valmistajan ohjeen mukaisesti. Pattereita ei saa peittää eikä kuivattaa vaatteita niiden päällä.

Kaikki edellä mainitut keinot ovat tilapäisiä ratkaisuja tulevaa talvikautta ajatellen.

On vaikea arvioida, miten maakaasun hinta kehittyy. Ennusteissa maakaasun tulevaan hintaan vaikuttaa kysyntä. Se tulee varmuudella pienenemään talvikauden jälkeen. Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin vaikeaa ja maailmantilanteet ovat tunnetusti muuttuneet nopeasti.

KSS Lämpö ostaa kaasun markkinasta ja toimittaa sen asiakkailleen. Toivomme tilanteen rauhoittuvan mahdollisimman pian, jotta markkinahintojen laskeminen alkaa näkymään asiakashinnoissa. Valitettavasti markkinahinnat ovat korkealla tasolla. Hankimme myymämme energian markkinasta ja siksi myyntihinnat ovat nyt korkealla. Odotamme, että markkinatilanne rauhoittuu ja siten se tulisi nopeasti keventämään asiakashintoja.

Takaisin listaukseen