Ajankohtaista

29. syyskuuta 2022

Energiansäästövinkkejämme


Alta löydät asiantuntijoidemme useista eri lähteistä (Motiva, TEM, KSS Energian omat lähteet) kokoamia käytännön vinkkejä energiansäästöön. Lisäksi voit täältä ladata vinkkien visualisoidun TOP20 "huoneentaulun" kodin asukkaille. On hyvä aika miettiä, missä toimenpiteistä itsellä on vielä tsempattavaa ja mitkä ovat helpompia toteuttaa arjessa, päivittäin.

 

• Erittäin hyvä tapa säästää energiaa on vähentää lämpimän käyttöveden kulutusta. Se onnistuu lyhentämällä suihkussa käynnin aikaa, koska suurin osa lämpimästä vedestä kuluu peseytymiseen. Kannattaa myös tarkistaa suihkupäät ja uusia ne tarvittaessa enemmän vettä säästäviin malleihin.

• Sulattamalla pakastimen säännöllisesti säästät energiaa. Marjat tai ruoka kannattaa laittaa pakastimeen tai jääkaappiin vasta jäähtyneenä. Suosituslämpötila jääkaapille on +5 astetta ja pakastimelle –18 astetta, jokainen aste kylmempään lisää sähkön kulutusta. Kylmälaitetta ei kannata myöskään laittaa lämpöä tuottavan laitteen viereen ja on hyvä huolehtia siitä, että ilma pääsee kiertämään kylmälaitteen ympärillä.

• Sähkön säästäminen onnistuu, kun tiedät oman sähkönkulutuksesi ja pystyt tunnistamaan säästömahdollisuudet. KSS Online -palvelussamme pääset seuraamaan omaa kulutustasi.

• Voit myös lainata KSS Energialta maksutta kulutusmittarin, jolla voit seurata yksittäisen laitteen sähkökulutusta. Laitekohtainen mittaus on tarpeen etenkin silloin, jos epäilet esimerkiksi ikääntyneen jääkaapin aiheuttavan hukkakulutusta.

• Voit säästää energiaa myös ruoanlaitossa. Kannattaa hyödyntää keittolevyjen ja uunin jälkilämpö, sekä käyttää paksupohjaisia ja kannellisia lämmitysastioita. Voit myös laittaa monet ruoat jo kylmään uuniin ja ruoka lämpenee samalla kuin uunikin. Kiertoilmauunilla voit paistaa ruokaa useammalla tasolla samanaikaisesti, se säästää aikaa ja energiaa.

• Lämmityskausi lähenee ja mahdollisia lämmitykseen liittyviä energiansäästötoimia on paljon. Esimerkiksi alentamalla lattialämmityksen lämpötilaa voit säästää energiaa. Sopivan lämmin lattia tuntuu paljaassa jalkapohjassa haalealta, mutta ei kuumalta. Lattialämmitystä kannattaa myös alentaa, kun olet pidempään poissa kotoa. Jos mahdollista niin hyödynnä lattialämmityksen ajastinta, niin et turhaan lämmitä kuivaa ja tyhjää kylpyhuonetta.

• Energiansäästöä kannattaa miettiä myös loma-asunnon kohdalla. Varsinkin talven lähestyessä kesämökin talvikuntoon laittamisen yhteydessä moni varmasti pohtii, että jättääkö kesämökin talveksi kylmäksi vai pitääkö siellä peruslämpöä päällä. Tähän liittyen Motiva on kasannut hyvää tietoa nettisivuilleen. Vinkit ovat luettavissa aiheesta täällä: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ajankohtaista_nyt/energiatehokkuutta_loma-asumiseen/loma-asunto_talvikuntoon

• Kodin valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä valaistus muun muassa lisää kodin turvallisuuttaa niin sisä- kuin ulkotiloissa. Lamput kannattaa vaihtaa LED-lamppuihin, niillä pystyy toteuttamaan koko kodin valaistuksen. Energiansäästämiseksi myös ylimääräiset valot kannattaa sammuttaa, tyhjä huone ei tarvitse valoa. Voit ottaa avuksi myös automaation. Erilaiset ajastimet, hämäräkytkimet ja liiketunnistimet ovat hyvä apu turhien valojen sammuttamisessa.

• Kiinnittämällä huomiota saunomiseen voit myös säästää energiaa. Saunaa ei kannata pitää turhaan lämpimänä. Hyvään saunanautintoon riittää lempeäkin lämpö, sataan asteeseen lämmitetty sauna lisää energiankulutusta huomattavasti. Kiuaskivet järkevää myös uusia säännöllisesti, jotta kiuas lämpenee paremmin ja sähköä kuuluu vähemmän.

• Voit säästää energiaa myös liikenteessä. Sinun kannattaa kävellä tai pyöräillä aina kun se on mahdollista. Julkisen liikenteen hyödyntäminen on myös suositeltavaa, jos aika ja liikenneyhteydet sen sallivat. Kiinnittämällä huomiota autolla ajotapaan voit saada myös säästöä aikaan.

Takaisin listaukseen