KSS Blogi

02. kesäkuuta 2020

Poikkeusko vahvistaa säännön?


Elämme tällä hetkellä poikkeuksellisia aikoja. Koronapandemia ravistelee yhteiskuntaamme luoden uudenlaisia toimintamalleja niin ihmisten väliseen kanssakäymiseen, työpaikkojen pelisääntöihin kuin kansainväliseen kaupankäyntiinkin. Pandemia on hallinnut ihmisten elämää niin Suomessa kuin maailmalla. Erilaiset rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet toimintaa monella tapaa.

Koronaan ja sen tuomiin erilaisiin vaikutuksiin olemmekin varautuneet KSS Energiassa. Poikkeuksellinen tilanne ja siitä seuranneet erilaiset toimenpiteet ovat aiheuttaneet yrityksille sekä kuluttajille maksuvaikeuksia. Olemme kehittäneet toimintamallejamme erittäin nopealla aikataululla, jotta asiakkaiden asioiminen maksuvaikeuksien yllättäessä olisi sujuvaa.

Vuoden 2020 alku on ollut myös energiamarkkinoilla erittäin poikkeuksellinen. Sää on ollut lämmin, sateinen ja tuulinen. Keskilämpötila on ollut yli 20 prosenttia normaalia leudompi. Pakkasjaksoja ei ole ollut juuri lainkaan. Tarkasteltaessa tammikuuta hiukan lähemmin toteutui lämpötila 5 astetta yli keskimääräisen tason. Historiadatan (1950–2014) perusteella tammikuu 2020 oli Etelä-Suomessa kaikkien aikojen lämpimin. Pohjoismainen sähkönkulutus toteutui 2000 luvun alimmilla tasoillaan poikkeuksellisen leudon sään seurauksena. Lisäksi Suomen sähkönkulutusta laskivat noin pari viikkoa kestäneet paperitehtaiden lakot.

Sekä sähkön systeemihinta että Suomen aluehinta toteutuivat alkuvuonna erittäin alhaisella tasolla ennen kaikkea poikkeuksellisen sään seurauksena. Systeemihinnan toteuma vuoden 2020 ensimmäisen kolmanneksen osalta oli 12,93 €/MWh. Vuonna 2019 vastaavana aikana toteuma oli 45,36 €/MWh. Systeemihintaa on laskenut ennen kaikkea vesivoimatuottajien ajopaineet. Suomen spot hinnan toteuma vuoden 2020 ensimmäisen kolmanneksen aikana oli 22,96 €/MWh. Vuonna 2019 vastaavana aikana toteuma oli 46,03 €/MWh.

Sähkömarkkinoiden hintaheilahteluiden odotetaan olevan yhä yleisempiä tulevina vuosina. Meidän tehtävänämme on KSS Energiassa auttaa asiakkaitamme valitsemaan heidän käyttötarkoituksiinsa oikeanlainen sähkötuote, olipa asiakas sitten yksityishenkilö tai suuryritys. Tällä hetkellä suurin osa asiakkaistamme suosii tuoterakenteita, joilla markkinoiden hintaheilahtelut pyritään minimoimaan tai poistamaan kokonaan.

Tämänhetkisessä markkinatilanteessa sähkön markkinahintaan kiinnittyvät tuotteet kuten KSS PrimeTunti, KSS Prime tai KSS PrimeVartti ovat harkinnanarvoisia vaihtoehtoja niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaillemmekin. Voit kysyä näistä tuotteista lisää asiakaspalvelustamme tai yritysmyyjiltämme.

 

Teksti: Olli-Pekka Rantala, myyntijohtaja KSS Energia Oy

Takaisin listaukseen