KSS Blogi

09. heinäkuuta 2020

Energiayhteisöt tulevat


Omakotitaloissa asuvat ovat jo pitkään voineet korvata sähköverkosta ostettavaa sähköä omalla aurinkovoimalalla tuotetulla sähköllä. Asukkaan hyöty muodostuu sähkön, jota asukkaan ei aurinkovoimalan tuotannon vuoksi tarvitse sähköverkosta ostaa, arvosta. Sähkön arvo sisältää sähköenergian, sähkön siirron ja energiaverojen osuudet. Jokainen näistä osuuksista vastaa noin kolmannesta sähkön kokonaishinnasta.

Tilanne on ollut toisenlainen rivitalo- ja kerrostaloasukkaalla. Rivi- tai kerrostalossa on luonnollista, että taloyhtiö hankkii yhteisen aurinkovoimalan. Yhteisen aurinkovoimalan tuottamaa sähköä ei ole kuitenkaan ollut mahdollista vähentää jokaisen asukkaan kulutuksesta omakotiasukkaan esimerkin mukaisesti. Käytännössä aurinkovoimalan sähkö on voitu vähentää ainoastaan taloyhtiön yhteisissä tiloissa käyttämästä sähköstä. Tämä on selvästi heikentänyt aurinkovoiman kannattavuutta rivi- ja kerrostaloissa.

Energiayhteisö on käsite, jonka tarkoituksena on korjata edellä kuvattu ongelma. Työ- ja elinkeinoministeriön asettaman älyverkkotyöryhmän esittämä energiayhteisö on ottanut askeleen eteenpäin, kun Valtioneuvosto uudessa asetusluonnoksessaan mahdollistaa energiayhteisön.

Paikallinen energiayhteisö antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hankkia yhteisen aurinkovoimalan ja sopia aurinkovoimalalla tuotetun sähkön jaosta ja kiinteistön ulkopuolelle myydystä sähköstä energiayhteisön jäsenten kesken. Energiayhteisön jäsenten sähkönkäyttöpaikkojen on sijaittava saman kiinteistön alueella ja sähkönkäyttöpaikkojen on liityttävä jakeluverkkoon samalla liittymällä. Paikallisen energiayhteisön hyöty tulee energiayhteisön jäsenille siitä, että sähköntuotannosta jaettu osuus hyvitetään energiayhteisön jäsenen sähkönkäytöstä. Näin energiayhteisön yhteinen sähköntuotanto vähentää paitsi jäsenten sähkölaskujen sähköenergiamaksua niin myös sähkön siirtomaksua ja energiaveroja hyvitetyn tuotannon mukaisesti.

Uudistus on varmasti tervetullut. Yhä useammat pääsevät nyt osallistumaan uudistuviin energialähteisiin perustuvaan sähkön pientuotantoon ja olemaan osana ilmastonmuutosta ehkäisevää toimintaa.

 

Teksti: Petri Tuomainen, toimitusjohtaja KSS Verkko Oy

Takaisin listaukseen