KSS Blogi

29. huhtikuuta 2021

Energia-ala työllistää


Tätä kirjoitettaessa on suomalaisen työn päivä Vappu, ihan ovella ja valtakunnan hallitus on pohtinut askelmerkkejä lähivuosien rahankäytölle. Työn tekeminen on siinäkin asiassa keskeisessä roolissa. Energia-alan työnantajaliitto Energiateollisuus ry on kevään aikana selvittänyt alan työllistävää vaikutusta Suomessa. Lopputulos on varsin messevä – Yhteensä yli 42 000 työpaikkaa joko suoraan alan yrityksissä tai niille palveluta tuottavissa yrityksissä. Yksi merkittävimmistä työllistäjistä Suomessa siis.

Energia-ala kattaa monenlaista toimintaa. Ketjun alkupäässä on polttoaineiden, pääosin turpeen ja puun, tuotanto ja logistiikka. Seuraavaksi tulevat energian tuotannon laitteiden investoinnit sekä niiden käyttö ja kunnossapito. Energia siirtoon ja jakeluun asiakkaille tarvittavien sähkö- lämpö- ja kaasuverkkojen rakentaminen ja kunnossapito muodostaa ketjun kolmannen lenkin. Kaksi viimemainittua toimintoa ovat alan suurimmat työllistäjät kattaen yhteensä liki 80% alan henkilöstöstä. Edellisten lisäksi on asiakkaille ehkä näkyvimpänä toimintona myynti- ja asiakaspalvelutehtävät, sekin noin 10% osuudella henkilöstöstä.

Edellä olevin lukujen lisäksi on hyvä huomioida, että esimerkiksi sähkönverkkojen suunnittelu- ja asennuspalveluja tuottavat palveluyritykset toimivat samaa suuruusluokkaa olevalla henkilöstömäärällä myös monella muulla sähköisen infran sektorilla, kuten tie- ja katuvalaistus, liikennevalot sekä kiinteistöjen kojeistotyöt. KSS Energia-konsernissa näitä palveluita tuottavat KSS Rakennus ja Suomen Energia-Urakointi.

Energia-alan ja sille palveluita tuottavien yritysten tulevaisuuden näkymät ovat myös todella mielenkiintoiset. Uudet energiamuodot, kuten tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto eri muodoissaan sekä liikenteen sähköistyminen tarjoavat uudistumisen ja kasvun näkymiä. Jatkossakin on siis kasvavaa tarvetta osaavalle ja ammattitaitoiselle henkilöstölle alalla, jossa työllä on merkitys.

 

Teksti: Taisto Lehonmaa, toimitusjohtaja, Suomen Energia-Urakointi Oy

 

Takaisin listaukseen