KSS Blogi

18. kesäkuuta 2021

Pientuotannon tunnin sisäinen netotus – pieni askel kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa


Omakotitalossa, jossa on esimerkiksi aurinkovoimalla toimiva sähkön pientuotantolaitteisto, kuten aurinkopaneelit, syntyy usein tilanne, jossa saman tunnin aikana on sekä sähkömittarin mittaamaan kulutusta että tuotantoa. Tämä johtuu siitä, että tunnin aikana on hetkiä, jolloin kulutus on tuotantoa suurempaa, sekä hetkiä, jolloin tuotanto on kulutusta suurempaa.

Vuoden alussa voimaantullut asetusmuutos mahdollistaa, että jakeluverkkoyhtiö voi tehdä mittaustietojärjestelmässään ns. tunnin sisäisen netotuksen asiakkaalle, jolla on pientuotantoa. Netotuksessa saman käyttötunnin aikana kulutetusta sähköstä vähennetään saman tunnin aikana syntynyt pientuotanto. Näin ollen netotuksen myötä saman tunnin aikana voi olla vain kulutusta, jos kulutus on ollut tuotantoa suurempaa, tai vain tuotantoa, jos tuotanto on ollut kulutusta suurempaa.

Sähkönpientuottajalle on aina edullisempaa kuluttaa itse tuottamansa sähkö kuin myydä tuotettu sähkö jakeluverkkoon. Kun tuotetun sähkön kuluttaa itse ja siten vähentää tuotetun sähkön osalta verkosta ostettua sähkön määrää, saa hyötyä sähköenergian hinnan lisäksi myös verkkopalvelumaksusta (ent. siirtomaksu) ja sähköverosta.

Muutos on toteutettu KSS Verkko Oy:n mittaustietojärjestelmään ja kytketty automaattisesti päälle kaikille yhtiön tiedossa oleville pientuottajille. Asiakkaiden on syytä huomioida, että sähkölaskulla ja KSS Energian Online -palvelussa sähkölaskun perusteena näkyy netotettu sähkönsiirto - siirto, josta pientuotanto jokaisen käyttötunnin sisällä on jo vähennetty. Sähkömittarin näytöllä taas näkyy sekä kulutus että tuotanto, joita ei ole netotettu. Tämä ei kuitenkaan vaadi asiakkaalta toimenpiteitä, sillä netotus on jo valmiiksi huomioitu verkkoyhtiön mittaustietojärjestelmässä.

Uudistus on varmasti tervetullut, koska muutos parantaa sähkön pientuotannon kannattavuutta. Aurinkovoiman lisääntyminen vie Suomea pienin askelin kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

 

Teksti: Petri Tuomainen, toimitusjohtaja KSS Verkko Oy

 

 

Takaisin listaukseen