Turvallista lataamista
Oikein mitoitetulla ja älykkäällä sähköauton latauslaitteella sähköauton akku täyttyy turvallisesti ja nopeasti. Sähköauton lataustavan valintaan vaikuttavat ensisijaisesti käyttäjän tarve sekä sähköjärjestelmän vapaana oleva kapasiteetti. Vastaavasti sähköauton latausaikaan vaikuttavat auton akuston kapasiteetti, auton kyvykkyys ottaa lataussähköä vastaan sekä käytettävä latauslaite. Autojen akustojen koot vaihtelevat hybridiautojen 7 kWh akusta aina täyssähköautojen jopa 100 kWh akkuihin. Samoin autojen kyvykkyydet lataustehon osalta vaihtelevat tyypillisesti 3,7 kW tehosta aina 150 kW tehoon.
Keskimäärin auto seisoo 90–95 % ajasta parkissa kotona, työpaikan pihassa tai muualla, ja tällöin auton lataaminen onkin otollisinta. Pääasiassa sähköautoja ladataan kotitalouspistorasioista tai latauslaitteista. Keskinopeilla latauslaitteilla autoa ladataan yleensä Type2-tyyppisillä latureilla, ja pikalatauspisteillä CCS- ja ChaDemo-standardin mukaisilla latauspistokkeilla. Kotitalouspistorasioista ladattaessa on syytä huomioida, että latausvirta tulee turvallisuussyistä pitää pienenä (~8A) ja ettei kotitalouspistorasioiden käyttäminen jatkuvaan lataamiseen ole suositeltavaa.
Yleensä sähköauton lataaminen on edullisinta kotona ns. hidaslatauksella yön yli 6–10 ampeerin virralla, jolloin toimintamatkaa saadaan lisää noin 10 km tunnissa. Suositeltava vaihtoehto on 16 ampeerin yksivaiheinen kotilatauslaite, jolloin tunnissa saadaan noin 20 km lisää toimintamatkaa.
Työpaikoilla, kauppakeskuksissa ja nykyisin monien yritysten pihoilla voidaan hyödyntää keskinopeaa (11–22 kW) latausta. 22 kW vaihtovirtalaturilla (AC) saadaan jo helposti 100–150 km lisää toimintamatkaa tunnissa. Auton oman AC-laturin rajoite on kuitenkin hyvä huomioida. Läheskään kaikki sähköautot eivät pysty ottamaan vaihtovirtaa kolmesta vaiheesta, jolloin todellinen latausteho jää usein tätä pienemmäksi.
Pikalataus (50–150 kW) on käytännöllinen latausvaihtoehto matkan aikana, jos tulee tarve saada ripeästi lisää toimintamatkaa. Lähes kaikki sähköautot latautuvat tasavirralla (DC) huomattavan nopeasti ja akun saa sen koosta riippuen täyteen 20–60 minuutissa. Huomioitavaa on, ettei pikalatauksella voi ladata ladattavaa hybridiä.
Kotona sähköauton lataus onnistuu useimmissa tapauksissa pistorasiaa hyväksikäyttäen. Kuitenkin, erityisesti täyssähköautojen tapauksessa lataaminen pienenkin toimintasäteen saavuttamiseksi saattaa kestää jopa useita tunteja matalan lataustehon vuoksi. KSSe-latauslaitteet mahdollistavat sähköauton latauksen suuremmallekin toimintasäteelle huomattavasti lyhyemmässä ajassa.
Taloyhtiöiden ja yritysten käyttöön on järkevä harkita useamman sähköauton samanaikaisesti lataava latauspiste. Vaikka taloyhtiössä tai yrityksessä olisikin sähköauton latauslaitteen hankintahetkellä vain yksi sähköautoilija, on syytä muistaa, että sähköautot yleistyvät myös Suomessa kovaa vauhtia ja uusien latauspisteiden tarve on hyvä ottaa huomioon ennakoivasti.
Älykkään latauslaitteen omistajalle KSSe-latauspalvelu mahdollistaa sähköauton latauspistelaitteen vaivattoman hallinnoinnin. Palvelun avulla latauslaitteen saa jaettua joko rajatulle käyttäjäkunnalle, julkisesti kaikkien saataville tai pidettyä vain omassa käytössä. Latauspalvelun käyttäjät maksavat latauksensa helposti mobiilisovelluksella tai RFID-kortilla, ilman että maksaminen vaatii toimenpiteitä latauslaitteen haltijalta. Rekisteröitymällä KSSe -latauspalvelun käyttäjäksi saat käyttöösi sähköiset käyttöraportit, joiden avulla seuraat omia latauksiasi ja omistamasi latauspisteen käyttöä.