Osavuosikatsaus 1.1. -31.8.2019

Toimitusvarmuus pysyi erinomaisena

KSS Energian osavuosikatsaus 1.1. – 31.8.2019

Vuosi 2019 on ollut keskilämpötilaltaan 9,4 prosenttia normaalivuotta leudompi. Rakennusten lämmitystarve on jäänyt yli viisi prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

KSS Energian toimialueella käytettiin sähköä tammi-elokuun aikana 414 miljoonaa kilowattituntia (GWh, gigawattituntia), kun vuonna 2018 vastaava määrä oli 425 GWh. Uudisrakentaminen Kouvolan seudulla oli vähäistä. Uusia sähkö-, lämpö- ja kaasuliittymiä rakennettiin ainoastaan 42 kappaletta (75).

Sähköenergiaa myytiin alkuvuonna 978 (914) GWh. Asiakasmäärä on kasvanut neljä prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. Kaukolämpöä myytiin 290 (300) GWh ja maakaasua 117 (122) GWh.

Sähkönjakelun keskimääräinen keskeytysaika oli alkuvuonna 13 minuuttia. Kaukolämmön toimitusten vastaava keskeytysaika oli 19 minuuttia.

Verkonrakennusliiketoiminta kasvaa strategian mukaisesti

Energiaverkkojen urakointi ja palvelutuotanto kasvoi liikevaihdoltaan kolminkertaiseksi edellisvuoteen verrattuna.

KSS Energia Oy osti verkonrakennusyhtiö Suomen Energia-Urakointi Oy:n 30.4.2019. Yhtiön tuotevalikoima kattaa sähkönjakelun, ulkovalaistuksen sekä liikennevalojen ja kojeistojen asennukseen, kunnossapitoon ja käyttöön liittyviä palveluja sekä ulkovalaistuksen suunnitteluun, verkkojen dokumentointiin ja verkkojen asiakaspalveluun liittyviä tehtäviä. Yhtiön päämarkkina-alue on pääkaupunkiseutu ja Päijät-Häme.

Hiilidioksidipäästöt puolittuivat edellisvuodesta

Omilla tuotantolaitoksilla ja tuotanto-osuuksilla tuotettiin sähköä 195 (194) GWh ja lämpöä 265 (281) GWh. Sähkön hankinnasta 20 prosenttia ja lämmön hankinnasta 91 prosenttia katettiin omalla tuotannolla. Hiilidioksidipäästöt puolittuivat edellisvuodesta 18 951 tonniin. Päästöoikeuden markkinahinta on ollut yli 25 euroa tonnilta.

Uusiutuvien energialähteiden osuus omasta sähköntuotannosta oli 83 % ja kaukolämmön tuotannosta 74 %.

Kiinnostus tulevaisuuden energiaratkaisuihin kasvaa

KSS Energian toimesta on rakennettu aurinkojärjestelmiä isoihin liikekiinteistöihin, maatiloille ja omakotitaloihin. Kiinnostus ja kysyntä aurinkojärjestelmiä kohtaan on kasvanut, kun keskustelu globaaleista ja kansallisista ilmastotavoitteista on vilkastunut.

KSS Energia on toimittanut Kouvolaan Xamk:in Biosampo-kehitysyksikköön älykkään hajautetun tuotannon, jakelun ja varastoinnin järjestelmän ja hallintalaitteiston. Kouvolaan on osin jo toteutettu ja osin suunnitteilla varsin kattava sähköautojen latauspisteiden verkosto. Tulevaisuuden energiaratkaisut herättivät hyvin kiinnostusta myös kesän asuntomessuilla.

Taloudelliset tunnusluvut

Konsernin liikevaihto oli katsauskaudella 88,4 miljoonaa euroa (74,0) ja liikevoitto 3,4 miljoonaa euroa (4,0). Sähkön markkinahinta on laskenut tämän vuoden aikana keskimäärin 3,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Investointeihin käytettiin alkuvuonna 4,3 (6,6) miljoonaa euroa, josta suurin osa kohdistui verkostoinvestointeihin. Siikakosken vesivoimalaitoksen perusparannusinvestointi valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Konsernin palveluksessa oli katsauskauden päättyessä 263 henkilöä.

Tilikauden 2019 liikevaihdoksi ennustetaan 155 miljoonaa euroa ja liikevoitoksi 11 miljoonaa euroa.

Lisätietoja toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen, puh. 050 5915 200, www.kssenergia.fi

 

Konsernin liikevoiton kehitys 2015-2019 (koko vuoden 2019 liikevoitto on ennuste) 

Konsernin tuloskehitys

 

Tuotanto ›

Tuotanto ›

Vesitilanne Kymijoen Mäntyharjun vesistöissä on ollut koko alkuvuoden poikkeuksellisen alhainen.

 

Sähköliiketoiminta ›

Sähköliiketoiminta ›

Sähköenergiaa myytiin alkuvuonna 978 GWh.

Verkkoliiketoiminta ›

Verkkoliiketoiminta ›

KSS Energian toimialueella käytettiin sähköä tammi-elokuun aikana 414 miljoonaa kilowattituntia, kun vuonna 2018 vastaava määrä oli 425 GWh.

Lämpöliiketoiminta ›

Lämpöliiketoiminta ›

Lämmön hankinnasta 91 prosenttia katettiin omalla tuotannolla.

  Rakennusliiketoiminta ›

Rakennusliiketoiminta ›

Energiaverkkojen urakointi ja palvelutuotanto kasvoi liikevaihdoltaan kolminkertaiseksi.

viimenen

Uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin 83 prosenttia sähkön ja 74 prosenttia lämmön tuotannosta.