Mistä sähkön hinta muodostuu?

Suurella osalla suomalaisista kuluttajista ei ole varmaa käsitystä siitä, miten heidän ostamansa sähkön hinta muodostuu ja kuinka paljon he sähkösopimuksestaan maksavat. Tämä voi johtua monesta eri tekijästä, kuten sähkön hinnan sisältymisestä vuokrasopimuksen kokonaissummaan tai automaattisesti tililtä veloitettavaan maksutapaan, jolloin sähkölaskun maksu tapahtuu kuin huomaamatta. Kuluttajan näkökulmasta on kuitenkin ensisijaisen tärkeää olla perillä oman sähkösopimuksen kokonaiskustannuksista. Sähkön hinta onkin kolmen eri tekijän summa ja muodostuu kokonaisuudessaan sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja veroista.

Jokainen sähkönkäyttäjä maksaa sähkön myyjälle sähköenergiasta, verkkoyhtiölle sähkönsiirrosta ja valtiolle sähköverot. Vain sähkönenergian osuus voidaan kilpailuttaa sähkön myyjien kesken. Sähkön siirrosta asiakas maksaa aina paikalliselle verkkoyhtiölle, joka laskuttaa asiakkaalta myös sähköverot.

Sähköenergia

Sähköenergialla tarkoitetaan asiakkaan kuluttaman sähkön määrää. Sähköenergia on se osuus sähkön hinnasta, jonka voi kilpailuttaa.

Sähkön siirto

Sähkön siirrolla tarkoitetaan sähkön toimittamista tuotantopaikalta käyttöpaikalle. Siirrosta perittävillä maksuilla pidetään sähköverkko kunnossa, korjataan verkostovikoja ja huolehditaan asiakaspalvelusta, muun muassa ympärivuorokautisen vikapäivystyksen muodossa. Siirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö, joka on rakentanut jakelualueen sähköverkon.

KSS Energian tuottaman sähkön hintaan sisältyvien verkkopalvelumaksujen hinnastot löydät täältä.

Verot

Sähkön siirron osiossa laskutetaan myös sähköverot. Verojen periminen ja tilittäminen valtiolle on paikallisen sähköyhtiön velvollisuus. Sähköveroja ovat sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu. Sähkö-energian ja sähkön siirron hinnat sisältävät arvonlisäveron. Verojen suuruudesta päättävät viranomaiset.

Keskihinta

Sähkön keskihinnalla tarkoitetaan hintaa (snt/kWh), joka saadaan, kun laskutettavat energia- ja siirtomaksut perusmaksuineen jaetaan vuosiarvion tai käytetyn kilowattituntimäärän mukaan.

Sähkön kilpailutus – Tee helppo ja ilmainen sähkövertailu

Sinun kannattaa tehdä sähkövertailua varsinkin silloin, kun kotisi on sähkölämmitteinen. Kotitaloutesi sähkönkulutukseen ja näin ollen myös maksamasi sähkön hintaan vaikuttaa kotitaloudessasi asuvien ihmisten lukumäärä. Myös siksi on erityisen tärkeää, että sähkösopimus vastaa parhaiten kotitaloutesi vaatimuksia. KSS Energian sopimusvalikoimasta voitkin valita juuri sinun vaatimuksiisi sopivimman vaihtoehdon.

KSS Onlinen kautta pystyt nopeasti vertailemaan oman taloutesi tarpeisiin sopivimman ja edullisimman KSS Energian sähkösopimuksen. Toimenpide vie vain muutaman minuutin aikaasi ja parhaimmassa tapauksessa hyötysi voivat olla merkittävät.

Sähkön kilpailutuksen edut eivät kuitenkaan ole ainoastaan taloudellisia, vaan samalla luot itsellesi hyvän yleiskatsauksen sähkösopimustarjontaan. Pysyt paremmin perillä siitä, millaisilla tuotantomuodoilla sähkösopimuksia on tarjolla ja saat tietoosi sen, onko ostamasi sähkö tuotettu esimerkiksi tuulella vai vedellä.

Sähköntuotanto ja sähkön hinta

Sähkön hintaan vaikuttaa myös energian tuotantotapa. Eri tuotantotavoille ominaiset tekijät, kuten kyseisen energiantuotantotavan päästöoikeuksien hinta, kysyntä- ja tarjonta sähkömarkkinoilla sekä etenkin uusiutuvien energiamuotojen osalta sääolosuhteet, vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen. Lisäksi, muun muassa teollisuuden tarve energialle, eri tuotantovoille tarpeellisten polttoaineiden hinnat sekä pörssisähkön hinnanmuutokset Nord Pool -alueella vaikuttavat Suomessa myytävän sähkön hintaan.

KSS Energialla on käytössään omia vesivoimalaitoksia, biopolttoainevoimalaitoksia sekä maakaasuvoimalaitoksia, joiden lisäksi KSS Energian tuulivoima tuotetaan suomalaisissa tuulivoimapuistoissa muun muassa Haminassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Lisätietoa KSS Energian sähköntuotannosta löydät täältä.