Kaksi miestä ja nainen työvarusteissa tutkivat piirustuksia rakennustyömaalla, pöydällä sininen kypärä.

Sähköliittyjän muistilista

KSS Verkon sähköliittyjän muistilistasta löydät hyvän ohjenuoran sähköliittymän hankkimiseen liittyvistä asioista.

1. Tilaa liittymä ajoissa

Ota yhteyttä KSS Verkon asiakaspalveluun heti projektin alkuvaiheessa, jotta liittymä on valmiina rakennustöiden alkaessa tontilla. Sähköliittymän rakentaminen voi viedä jopa useamman kuukauden.

Hinta- ja aikataulutiedot sisältävää liittymätarjousta varten tarvitaan rakennuksen osoite ja kiinteistötunnus.

2. Mieti, miten tulet sähköä käyttämään

Jotta sähkösuunnittelijan tekemä sähkösuunnitelma vastaa kohteen tarpeita nyt ja tulevaisuudessa, pohdi millainen sähköntarpeesi tulee olemaan. Käytetäänkö rakennusta ympäri vuoden? Millainen lämmitysmuoto valitaan? Halutaanko kiinteistöön sähköautojen latauspiste ja sauna?

Muun muassa näiden pohjalta sähkösuunnittelija määrittää kiinteistöllesi tarvittavan liittymäkoon (pääsulakekoko).

3. Teetä sähkösuunnitelma asiantuntijalla

Sähkösuunnitelman laadusta ei kannata tinkiä. Asumisen tulevatkin tarpeet huomioiva sähkösuunnitelma tuottaa asukkaille hyötyä ja iloa kymmeniksi vuosiksi.

Hyvä sähkösuunnitelma takaa urakkatarjousten vertailukelpoisuuden ja sähkösuunnittelija osaa sen perusteella mitoittaa talosi liittymäkoon (pääsulakekoko) oikein.

Kaksi ihmistä tutkimassa rakennuspiirustuksia. Kaksi lähikuvaa piirrustuksista.

4. Tee liittymissopimus

Sähköliittymästä eli sähköverkkoon liittymisestä sovitaan sinun ja KSS Verkko Oy:n kesken aina kirjallisella liittymissopimuksella.
Sopimuksen teon voit hoitaa sähköliittymän tilauslomakkeella.

Huomioithan, että mittauskeskus ja liittymiskaapeli eivät sisälly sähköliittymän rakentamiseen. Ne sinun tulee tilata erikseen sähköurakoitsijalta.

5. Valitse sähköurakoitsija harkiten

Sähköurakka muodostaa nykyaikaisessa, hyvin varustetussa ja koneellistetussa omakotitalossa merkittävän osan rakentamiskustannuksista. Sähköurakoitsijan valintaan kannattaa siksi käyttää hetki harkintaa.

Urakoitsijoita voi hakea esimerkiksi Löydä sähkömies -palvelusta. Tarjous sähköurakasta kannattaa kysyä useammalta urakoitsijalta.

6. Tee sähköntoimitussopimus

Ennen sähköjen kytkemistä sinulla tulee olla voimassa oleva sähkösopimus. Sähköenergian voit ostaa keneltä tahansa sähkönmyyjältä. KSS Energialta voit ottaa sähkösopimuksen joko verkkosivujemme kautta tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

7. Kytkentä jakeluverkkoon ja mittauksen asennus

Suuri osa asiakkaista tilaa pysyvän liittymän mittauskeskukseen, joka on asennettu telineeseen lähelle lopullista mittauskeskuksen sijoituspaikkaa.

Liittymiskaapeliin kannattaa jättää asennusvaraa, että liittymä voidaan siirtää rakennuksen valmistuttua lopulliselle paikalleen. Myös väliaikaiset asennukset tulee tehdä vaatimusten mukaisesti, joten kaapelin suojaukseen tulee tässä vaiheessa kiinnittää erityistä huomiota. Sähköurakoitsija siirtää keskuksen lopulliseen sijoituspaikkaansa jännitteettömänä ja pyytää KSS Verkolta jännitekatkon siirron ajaksi.

8. Vaadi käyttöönottotarkistus ja käyttöopastus

Urakoitsijan on ennen mittarointipyyntöä suoritettava asennusten käyttöönottotarkastus, laadittava siitä tarkastuspöytäkirja mittaustuloksineen ja luovutettava sinulle siihen liittyvät asiakirjat. Ennen koko urakkasumman maksamista onkin hyvä vaatia urakoitsijalta paitsi tarkastusdokumentit, myös opastus lämmitysjärjestelmän ja muiden urakkaan kuuluneiden sähkölaitteiden käyttöön.

Onnea uuteen kotiin!

Sähköliittymän omistajuuden vaihtaminen

Äiti sammuttaa valot ja kaksi lasta laittaa kenkiä jalkaansa.

Sähköliittymä ei siirry automaattisesti kiinteistön mukana

Teitkö talokaupat? Tiesithän, että kun omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaja vaihtuu, on sen yhteydessä tärkeää ottaa huomioon sähköliittymän omistuksen muuttuminen.

Lue lisää
1.1.63