Voimajohtoa auringonlaskussa.

Uudet verkkopalveluehdot astuvat voimaan 1.12.2024

KSS Verkko ottaa käyttöön uudet verkkopalveluehdot (VPE 2024) 1.12.2024 alkaen. Ehdot ovat Energiateollisuus ry:n suosittelemat ja kuluttajaviranomaisten hyväksymät.

  • Verkkopalveluehdot astuvat voimaan kaikkien verkkosopimusten osalta 1.12.2024.

  • Ehtomuutokset eivät edellytä asiakkailtamme toimenpiteitä.

  • Sopimusehtomuutoksista on tiedotettu kirjallisesti lokakuussa asiakkaillemme jaetussa Energiset-asiakaslehdessä.

Muutosten perusteet ja irtisanomisoikeus

Uudet ehdot on päivitetty vastaamaan alan yleistä käytäntöä. Ehtomuutosten perusteena ovat lainsäädännön muuttuminen, olosuhteiden olennainen muuttuminen, vanhentuneiden sopimus- tai hinnoittelujärjestelyjen uudistaminen ja energian säästämiseksi tarpeellisten toimenpiteiden toteuttaminen.

Tältä sivulta löydät koosteen verkkopalveluehtojen keskeisistä muutoksista. Uudet ehdot löydät kokonaisuudessaan nettisivuiltamme kssenergia.fi/ehdot.

Vihreä paitainen ja tummahiuksinen nainen selaa matkapuhelinta. Hänellä on edessä valkoinen pyöreä pöytä, jossa on avoimena vaalea kannettava tietokone sekä vesilasi, vihko ja lasinen vesimuki ja kroisantti puisella leikkuulaudalla. Taustalla näkyy ikkuna, josta tulvii valoa huoneeseen sekä ikkunan alla on valkoinen patteri.

Sähköinen asiointi ensisijaiseksi asiointitavaksi

Ehtomuutosten yhtenä tärkeänä tehtävänä on edistää sähköistä asiointia. 1.12.2024 lähtien kaikki ehtojen (SME 2024 ja VPE 2024) mukaiset ilmoitukset (pois lukien laskut, maksumuistutukset ja katkaisuvaroitukset), toimitetaan asiakkaillemme sähköisesti, asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen, ellei muuta sovita.

Ajantasaiset yhteistiedot ovat sujuvan asioinnin edellytys ja sopimusosapuolten velvollisuus. Voit tarkastaa ja päivittää sähköpostiosoitteesi kätevästi KSS Onlinessa.

Asiakkaillamme on edelleen pyytäessä mahdollisuus maksuttomaan paperiseen asiointiin.

Kooste ehtomuutoksista

Läpi ehtojen terminologiaa on yhtenäistetty ja ehtojen määritelmiä täsmennetty muiden ehtojen sekä muuttuneen sähkömarkkinalain kanssa. Lakiviittauksia on päivitetty ja viittauksia lakipykäliin on korvattu yleisellä viittauksella lainsäädäntöön. Lisäksi on poistettu ehtokohtia, jotka ovat muuttuneen lainsäädännön vuoksi tarpeettomia.

Poistettu vanhoista ehdoista (VPE 2019) seuraavat:

  • Poistettu maininta sähkömarkkinalain noudattamisesta. (1.28.)

  • Poistettu maininta sähköisen sopimuksen sitovuudesta. (2.6.2.)

  • Sähkömarkkinalain mukaisen ennakkolaskutuskiellon johdosta poistettu lainvastaisena ehtokohta, joka mahdollistaisi ennakkolaskutuksen kuluttajilla. (3.12.)

Verkkopalveluehdot VPE 2024 muutokset

Soveltamisala ja määritelmiä

  • Lisätty sähkövarastot asiakastyypiksi. (1.6.)

  • Sopimukseen mahdollisesti liitettävät tuote- ja palveluhinnastot voidaan esittää sähköisesti verkonhaltijan verkkosivustolla tai muussa erikseen sovitussa paikassa. Sopimusvahvistuksessa tulee olla linkki, jonka kautta asiakas löytää kulloinkin voimassa olevan hinnastot. (1.23., 2.6.1.)

  • Sopimusvahvistukset sekä hinta- ja ehtomuutosilmoitukset voidaan lähtökohtaisesti postittaa asiakkaalle sähköisesti, esimerkiksi tiedossa olevaan sähköpostiin tai yhtiön käyttämään sähköiseen asiointipalveluun. Jos ilmoitus lähetetään sähköiseen asiointipalveluun, käyttäjän tulee saada tieto ilmoituksen olemassaolosta sähköisessä asiointipalvelussa sekä ilmoituksen keskeisestä sisällöstä ennalta sovittavalla tavalla, esimerkiksi sähköpostitse tai tekstiviestillä. Kuluttajalla on aina pyynnöstä oikeus saada sopimusvahvistukset ja hinta- ja ehtomuutosilmoitukset paperilla. Verkonhaltijan on kerrottava kuluttajalle sopimusvahvistuksella selkeästi oikeudesta maksuttomaan paperiseen asiointiin. (1.24., 15.10.)

  • Huom! Laskun, maksumuistutuksen ja katkaisuvaroituksen osalta sähköisestä asiointitavasta on sovittava erikseen. Katkaisuvaroitusta ei saa lähettää ainoastaan e-laskun liitteenä. (8.4., 9.1.1.)

  • Taseselvitysjakson pituus on 15 minuuttia. (1.26.)

Verkkosopimuksen tekeminen ja käyttäjän sähkön hankintaa koskevat muut sopimukset

  • Verkkopalvelun aloittaminen eli sähkönjakelu ja sen jatkaminen edellyttävät myyntisopimuksen ja verkkopalvelusopimuksen tekemistä ja voimassaoloa samalle henkilölle. (2.4.)

  • Sopimusvahvistus voidaan lähettää myös sähköisesti ilman erillistä sopimusta. Sopimusvahvistus on lähetettävä joko käyttöpaikan osoitteeseen, käyttäjän ilmoittamaan muuhun osoitteeseen tai muuhun sovittuun asiointikanavaan. Sopimusehdot tulee lähettää asiakkaan pyynnöstä veloituksetta kirjallisesti sopimusvahvistuksen yhteydessä. (1.23., 2.6.2.)

  • Sähkön saannin ajallisten rajoitusten sopimiseksi riittää käyttäjän nimenomainen tahdonilmaisu, eikä asiasta tarvitse sopia kirjallisesti. (2.10.1.)

Sähkölaitteet

  • Samalla sähkölaitteistolla ei voi olla useita vuorotellen käytettäviä sähkösopimuksia. Tämä ei koske sähkönkäyttöpaikkoja ja nimellisteholtaan enintään 100 kVA:n sähköntuotantopaikkoja, joiden mittaus toteutetaan samalla jakeluverkonhaltijan sähkömittarilla mittausta koskevan lainsäädännön mukaisesti. (4.6.)

  • Alamittausten osalta sähköasennukset tulee tehdä siten, että yhden sähkönkäyttöpaikan sähkön saannin keskeyttäminen ei vaikuta muiden sähkönkäyttöpaikkojen sähkön saantiin, ellei asiasta ole erikseen toisin sovittu. Tätä ehtokohtaa ei sovelleta sellaisiin sähkönkäyttöpaikkoihin ja nimellisteholtaan enintään 100 kVA:n sähköntuotantopaikkoihin, joiden mittaus toteutetaan samalla jakeluverkonhaltijan sähkömittarilla mittausta koskevan lainsäädännön mukaisesti. (4.7.)

  • Sähkönkäyttöpaikan sähkönkäyttö tai -tuotanto ei saa ylittää verkkosopimuksessa tai liittymissopimuksessa määriteltyä maksimivirtaa (sulakekoko) tai sovittua maksimitehoa. Jos verkkosopimuksessa on sovittu liittymissopimusta pienemmästä maksimivirrasta tai maksimitehosta, sovelletaan pienempää maksimivirtaa tai maksimitehoa. (4.8.)

  • Käyttäjän on ilmoitettava verkonhaltijalle sähköautojen latauslaitteistoista ja energiavarastoista ennen niiden käyttöönottoa. (4.9.2.)

  • Täsmennetty niin, että sopijapuolten tulee viipymättä ilmoittaa toisilleen toisen sähköasennuksissa, sähkölaitteistoissa ja sähkölaitteissa havaitsemistaan vioista ja häiriöistä. (4.11)

Sähköntuotantolaitteistoa koskevat erityisvaatimukset

  • Nimellistaholtaan enintään 10,8 kilowatin sähköntuotantolaitteisto voidaan liittää jakeluverkkoon, jos jakeluverkon haltija antaa liittämiseen luvan tai ei kieltäydy siitä kuukauden kuluessa. (5.3.1.)

  • Käyttäjän on toimitettava tiedot tuotantolaitteiston vaatimuksenmukaisuutta ja kuntoa koskevat tiedot verkonhaltijalle selkeästi ja ymmärrettävästi, toimialalla yleisesti käytettävissä olevalla tavalla. (5.4.)

Sähkön mittaus ja mittauslaitteistot

  • Verkonhaltija ei vastaa sähkönkäyttöpaikan sisäisen käytön mittauksen järjestämisestä. (6.1.)

  • Päivitetty lakiviittaus ja lisätty nykykäytäntöjä vastaavalla tavalla varttimittaukseen perustuva mittauspalvelu yleisen aikajaotuksen mukaiseksi mittauspalveluksi. (6.8.)

Laskutus ja maksujen suoritus

  • Verkonhaltijan laskutus perustuu verkonhaltijan mittaamiin ja sähkökaupan keskitetyn tiedonvaihdon yksikön ylläpitämiin sähkömarkkinoiden taseselvityksessä käytettäviin sähkönkäyttötietoihin ja -arvioihin, jollei toisin sovita. Käyttäjää on laskutettava vähintään neljä kertaa vuodessa. Arviolaskutus tasataan ilmoitetun tai luetun (kohta 7.5.) mittarilukeman perusteella vähintään kerran vuodessa (tasauslasku). (8.1.1., 8.1.2.)

  • Verkonhaltijalla on oikeus arvioida myös tuotannon mittaustiedot. (7.4.)

  • Selkeytetty mittausvirheen määritelmää (8.6., 8.6.1., 8.6.4., 8.6.5.)

  • Verkonhaltijan korjatessa käyttäjän laskutusta myyjän puolesta myyntilaskun osalta, soveltaa verkonhaltija jatkossa julkisessa hinnastossaan esittämäänsä hintaa, joka perustuu pohjoismaisen sähköpörssin Suomen aluehintaan. Jos kyseessä kuitenkin on verkonhaltijan puolella oleva virhe ja käyttäjä esittää kohtuullisessa ajassa selvityksen sähkönhankintaansa kyseisenä aikana sovelletuista hinnoista, käytetään näitä hintoja. (8.6.4.)

Verkkopalvelun keskeyttäminen

  • Jos asiakkaan sähkösopimus päättyy myyjästä johtuvasta syystä, verkonhaltija ei saa keskeyttää kuluttajan verkkopalvelua ennen kuin Energiavirasto on päätöksellään siirtänyt asiakkaan toimitusvelvollisen myyjän vastuulle. (9.2.3., 9.2.4 ja 9.2.5.)

Verkkopalvelun aloittaminen ja viivästys

  • Verkkopalvelun aloittamisen edellytyksiä koskevaan kohtaan päivitetty, että siinä mainitut ehtoviittaukset 2.3. ja 2.4. ovat esimerkinomaisia. (10.1.)

  • Verkkopalvelun aloittamisen viivästyksestä johtuvia vahinkoja ei korvata, mikäli käyttäjä ei ole vahvistanut verkonhaltijalle turvallista kytkentää verkonhaltijan sitä pyytäessä. (10.3.1.)

Vakiokorvaus

  • Tarkennettu, että kuluttajalla on oikeus saada korvauksia perheenjäsenelle aiheutuneista vahingoista koskien samassa käyttöpaikassa asuvia. (12.6.)

Verkonhaltijan vakiokorvausvelvollisuus

  • Päivitetty uudet 1.1.2024 voimaan tulleet vakiokorvausrajat sähkömarkkinalain mukaisiksi. (14.4. ja 14.5)

Sopimusehtojen ja hintojen muuttaminen

  • Verkonhaltijan on lähetettävä käyttäjälle ilmoitus siitä, miten ja mistä ajankohdasta lukien hinnat tai muut sopimusehdot muuttuvat ja mikä on muutoksen peruste. (15.10.)

Verkkosopimuksen päättyminen

  • Verkonhaltijalla on mahdollisuus purkaa välittömästi verkkosopimus, kun käyttäjään kohdistuu lainsäädännön tai viranomaisen asettamia kansainvälisiä pakotteita. Lisäksi verkonhaltijalla myyjällä on oikeus vaatia purkamisesta aiheutuvat vahingot korvattavaksi. (17.9.)

  • Verkonhaltija ei jatkossa lähetä myyjälle kirjallista ilmoitusta verkkosopimuksen purkamisesta. (17.11.)

Riitojen ratkaiseminen

  • Käyttäjällä, joka ei ole kuluttaja, on oikeus saattaa tämän verkkosopimuksen tulkinnasta aiheutuneet erimielisyydet energiamarkkinariitalautakunnan käsiteltäväksi. (19.2.)

Verkkopalveluehdot 2024

Uudet verkkopalveluehdot löydät kokonaisuudessaan nettisivuiltamme.

Tutustu ehtoihin

1.1.67