Kaukolämmön edut houkuttelivat lämmitystavan vaihtoon

Kouvolan Valkealassa asuvat Jari ja Aira Toivakka iloitsevat öljylämmityksen vaihtumisesta varmaan, huolettomaan ja vakaahintaiseen kaukolämpöön.

Kaukolämpölaitteistojen asentaja sinikeltaisissa työvaatteissa opastaa sinitakkiselle asiakkaalle kaukolämpölaitteiston toimintaa. Kuva omakotitalon pannuhuoneesta.

Toivakoiden vuonna 1977 valmistunut ja noin 100 m²:n koti oli ensimmäinen omakotitalo, joka liitettiin alkutalvesta 2023 Valkealan uuden kaukolämpöverkon piiriin.

"Kaukolämpölaitteiston asentajat saapuivat aamulla ja iltapäivällä oli jo valmista. Se oli nopeaa toimintaa eikä pientä katkosta lämmityksessä ehtinyt huomata. Nyt on lämmöt päällä ja kaikki pelaa hyvin. Ainut totuttelun aihe on, ettei talon sisällä kuulu enää öljypolttimon ääntä", Jari Toivakka kertaa ensitunnelmia.

Vaikka kodin öljylämmityslaitteisto oli vielä kaukana vaihtoiästä, oman asuinalueen kaukolämpöhanke herätti Toivakoiden kiinnostuksen. KSS Lämmön järjestämät asukasillat vahvistivat lopulta päätöksen kaukolämpöön siirtymisestä.

"Haimme helppoutta, huoltovapautta sekä vakaata hintaa. Myös ympäristöasiat painoivat vaakakupissa", Jari Toivakka kertoo.

Iso lainausmerkki

Iso porkkanana oli tietysti valtion tarjoama 4 000 euron avustus öljylämmityksestä luopujille.

Jari Toivakka

Kaukolämpö on käyttäjälleen helppo ratkaisu, sillä lämmön tuotannosta ja toimituksesta vastaa kaukolämpöyhtiö. Jari Toivakka on tyytyväinen, että enää ei tarvitse vahtia samalla tavalla lämmitysjärjestelmän toimivuutta tai huolehtia öljyn tilauksista.

"Kaukolämmössä laitteistot ovat yksinkertaisia ja kestäviä, niiden kanssa ei tarvitse värkätä samalla tavalla kuin öljylämmityslaitteiston", Toivakka toteaa ja viittaa noin 25–30 vuoden käyttöikään yltävään kaukolämpölaitteistoon.

Lämpö Valkealan kaukolämpöverkkoon tuotetaan jatkossa uudessa biolämpökeskuksessa, jossa polttoaineena käytetään haketta. Se on puunjalostusteollisuuden sivutuotteena syntyvää uusiutuvaa energiaa.

Asennuksen nopeus yllätti

Valkealan noin neljän kilometrin mittaisen kaukolämmön runkoverkon rakentaminen käynnistyi keväällä 2023. Taloliittymien teko pääsi vauhtiin ennen ensilumien tuloa.

"Meillä taloliittymän teko ja itse asennustyö osuivat samalle viikolle. Maanantaina kaivettiin reitti, tiistaina tuotiin putket ja keskiviikkona ne hitsattiin kiinni. Torstaina entiseen pannuhuoneeseen asennettiin kaukolämpölaitteisto ja lämmöt kytkettiin päälle jo saman päivänä", Toivakka kertaa tontilla tapahtuneita työvaiheita.

Iso lainausmerkki

Kyllä kaukolämpöön siirtyminen oli kokonaisuutena todella hyvä homma. Onneksi lähdimme mukaan.

Jari Toivakka

Jari Toivakka kertoo varautuneensa asennuspäivän lämmityskatkoon laittamalla ilmalämpöpumpun päälle ja tulet takkaan.

"Katkoa lämmityksessä ei kyllä huomannut, asennus kävi niin äkkiä. Vedet olivat asennuspäivänä poikki muutaman tunnin, mutta sekin tiedettiin etukäteen. Minun tehtäväkseni jäi oikeastaan vain huolehtia vanha öljysäiliö asianmukaiseen kierrätykseen."

Kaukolämpöasennuksia Valkealassa tekevän KSS Rakennuksen projektipäällikkö Ari Koskinen kertoo, että kaukolämpöputki tuotiin kiinteistöön sopivasti kohdalle osuneen vanhan öljykattilan savuhormin tuhkaluukun kautta.

"Näin talon seinään ei tarvinnut tehdä reikää, vaan pystyimme hyödyntämään olemassa olevaa reititystä. Ulkopuolelle asennetaan putken päälle vielä siisti peltikotelo, joten lopputulos on hyvin huomaamaton ja siisti", Koskinen sanoo.

Haastatteluhetkellä Toivakoiden pihassa vielä auki oleva kaivanto saa pian peitteensä ja edestä siirretyt pihakivet pääsevät takaisin paikoilleen.

"Kyllä kaukolämpöön siirtyminen oli kokonaisuutena todella hyvä homma. Onneksi lähdimme mukaan", Toivakka toteaa.

Missä kulkevat Kouvolan seudun kaukolämpöverkot?

Tutustu kaukolämpöön

Avainsanat:
Kaukolämpö
1.1.56