Miten sähkön hinta muodostuu?
Jokainen sähkönkäyttäjä maksaa sähkön myyjälle sähköenergiasta, verkkoyhtiölle sähkönsiirrosta ja valtiolle sähköverot. Vain sähkönenergian osuus voidaan kilpailuttaa sähkön myyjien kesken. Sähkön siirrosta asiakas maksaa aina paikalliselle verkkoyhtiölle, joka laskuttaa asiakkaalta myös sähköverot. Lue lisää: KSS Energian kuluttajasähkösopimusten hinnasto 2022 ja hinnanmuutoksista tiedottamisen käytännöt
Millainen sähkösopimus minun kannattaisi tehdä?
Jos sinulle on tärkeää, että tiedät mitä maksat sähköstäsi, niin valitse määräaikainen ja kiinteähintainen sähkösopimus. Jos sen sijaan haluat hyödyntää markkinahintojen vaihtelua, valitse toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus. Myyntineuvottelijamme kertovat sinulle eri vaihtoehdoistamme mielellään.
Mitä eroa on määräaikaisessa/toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa?
Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Sopimusta ei voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä pois lukien muutto. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinta voi vaihdella ja sopimus on vaihdettavissa kahden viikon irtisanomisajalla.
Määräaikainen sähkösopimukseni on päättymässä – mitä teen?
Ennen nykyisen sopimuskauden päättymistä lähetämme sinulle tarjouksen uudesta sähkösopimuksesta. Uuden sopimuksen voit hyväksyä ilmoittamalla KSS Energian asiakaspalveluun.
Haluaisin siirtää sähkönmyyntisopimuksen takaisin KSS Energialle, miten toimin?
Ole yhteydessä KSS Energian asiakaspalveluun, niin autamme sinua valitsemaan parhaan mahdollisen sähkösopimuksen. Asiakaspalvelumme hoitaa sopimuksen siirron puolestasi.
Miksi saan kaksi sähkölaskua?
Siirtoyhtiö laskuttaa siirron osuuden ja myyntiyhtiö energian osuuden. Saat kaksi sähkölaskua siinä tapauksessa, jos ostat sähkön siirron ja energian eri yhtiöistä. Myyjäyhtiön voit valita vapaasti, sähkön siirron laskuttaa aina paikallinen jakeluverkonhaltija.
Voiko minulla olla voimassa yhtä aikaa useampi sähkösopimus?
Sinulla voi olla sähkösopimus yhtä aikaa voimassa useammassa kohteessa. Esimerkiksi kotona ja vapaa-ajan asunnossa sekä muuttotilanteessa voimassa voi olla vanhan asunnon ja uuden asunnon sähkösopimukset yhtä aikaa.
Voinko tehdä toisen puolesta sähkösopimuksen?
Jotta voit tehdä sähkösopimuksen jonkun toisen puolesta, tulee sinulla olla asiasta kirjallinen valtakirja tai valtuutus. Valtuutuksen avulla sähköyhtiö varmistaa, että sinulla on oikeus solmia sähkösopimus asiakkaan puolesta. Ilman valtuutusta ei sähkösopimusta kolmannen osapuolen pyynnöstä voi tehdä.
Mistä sähkösopimus muodostuu?
Sähkösopimus muodostuu sähkönsiirto- ja sähköenergiasopimuksista. Sähkönsiirto tarkoittaa sitä osuutta, joka siirretään tuotantopaikalta voimalinjoja pitkin asiakkaan kulutuspisteelle. Sähköenergia tarkoittaa käyttösähkön osuutta. Energiasopimuksen voi kilpailuttaa eli ostaa valitsemaltasi myyjältä, mutta sähkönsiirron osuus tulee aina paikalliselta jakeluverkonhaltijalta. Molempiin sopimuksiin kuuluu arvonlisävero ja sähkönsiirtoon lisäksi valtion sähkövero.